Мед - бутикова селекция:

Бавно печени свински ребра с медена BBQ глазура



Нежни, сочни и обвити в карамелена глазура - тези свински ребра са истинска кулинарна наслада. Бавното печене ги прави топящи се в устата, а меденият барбекю сос им придава дълбок, леко опушен вкус. Перфектни за уикенд вечеря, компания с приятели или просто за момент, когато искаме нещо ароматно и неустоимо вкусно. 


Бавно печени свински ребра с медена BBQ глазура


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
135 мин
Общо време
около 150 мин
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 1,2 - 1,5 кг свински ребра (цели, неразрязани)

  • 1 ч. л. сол

  • 1/2 ч. л. черен пипер

  • 1 ч. л. пушен червен пипер

  • 1 ч. л. чесън на прах

  • 1 ч. л. суха мащерка или розмарин

  • 2 с. л. зехтин

За глазурата:

  • 100 мл кетчуп

  • 2 с. л. мед

  • 1 с. л. кафява захар

  • 1 с. л. соев сос

  • 1 ч. л. горчица

  • 1 с. л. ябълков оцет

  • щипка пушен пипер или чили


1. Подготовка на месото:
Подсушeте ребрата и премахнeте ципата от вътрешната страна. Намажете ги със зехтина и сухите подправки. Оставете ги да престоят така 30 минути.
2. Първо печене:
Завийте ребрата плътно в готварско алуминиево фолио, поставете ги в тава и печете на 160°C за 2 часа. Това ще ги направи крехки и сочни.
3. Приготвяне на глазурата:
Смесете всички съставки в малка тенджерка и загрейте на слаб огън, докато сосът се сгъсти леко (за 5–7 мин).
4. Глазиране и запичане:
Извадете ребрата, намажете ги обилно с глазурата и ги запечете без фолио при 220°C за 10–15 минути, докато придобият апетитен, карамелен цвят.
5. Поднасяне:
Нарежете свинските ребра на порции и ги поръсете с пресни подправки. Сервирайте с печени картофи, царевица или свежа салата с домати и лук.
Добър апетит!


Снимка: Pixabay

Коментари