Нежни, сочни и обвити в карамелена глазура - тези свински ребра са истинска кулинарна наслада. Бавното печене ги прави топящи се в устата, а меденият барбекю сос им придава дълбок, леко опушен вкус. Перфектни за уикенд вечеря, компания с приятели или просто за момент, когато искаме нещо ароматно и неустоимо вкусно.
Бавно печени свински ребра с медена BBQ глазура
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
135 мин
Общо време
около 150 мин
Порции: 4
Необходими продукти:
-
1,2 - 1,5 кг свински ребра (цели, неразрязани)
-
1 ч. л. сол
-
1/2 ч. л. черен пипер
-
1 ч. л. пушен червен пипер
-
1 ч. л. чесън на прах
-
1 ч. л. суха мащерка или розмарин
-
2 с. л. зехтин
За глазурата:
-
100 мл кетчуп
-
2 с. л. мед
-
1 с. л. кафява захар
-
1 с. л. соев сос
-
1 ч. л. горчица
-
1 с. л. ябълков оцет
-
щипка пушен пипер или чили
1. Подготовка на месото:
Подсушeте ребрата и премахнeте ципата от вътрешната страна. Намажете ги със зехтина и сухите подправки. Оставете ги да престоят така 30 минути.2. Първо печене:
Завийте ребрата плътно в готварско алуминиево фолио, поставете ги в тава и печете на 160°C за 2 часа. Това ще ги направи крехки и сочни.3. Приготвяне на глазурата:
Смесете всички съставки в малка тенджерка и загрейте на слаб огън, докато сосът се сгъсти леко (за 5–7 мин).4. Глазиране и запичане:
Извадете ребрата, намажете ги обилно с глазурата и ги запечете без фолио при 220°C за 10–15 минути, докато придобият апетитен, карамелен цвят.5. Поднасяне:
Нарежете свинските ребра на порции и ги поръсете с пресни подправки. Сервирайте с печени картофи, царевица или свежа салата с домати и лук.
Нарежете свинските ребра на порции и ги поръсете с пресни подправки. Сервирайте с печени картофи, царевица или свежа салата с домати и лук.
Добър апетит!
Можете да видите още рецептите за свински медальони с кремообразен гъбен сос, свинска кавърма с гъби, чушки и моркови или пиле къри в масло.
Снимка: Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар