Мед - бутикова селекция:

Пиле къри с масло



Ако има ястие, което съчетава уют, екзотика и истинска наслада за небцето, то това е пиле къри с масло, известно и като индийско пиле с масло (Butter chicken). Традиционно за индийската кухня, то бързо се превръща в любимо по цял свят със своята кадифена текстура и ароматен сос. Крехките парчета пиле се мариноват в подправки и кисело мляко, след което се потапят в кремообразен доматен сос с масло и сметана - съвършена хармония между пикантно и нежно. Поднесено с пухкав индийски хляб "naan" или ориз басмати, това ястие е едновременно празнично и домашно, подходящо както за специална вечеря, така и за ежедневното меню, споделяно с най-близките.


Пиле къри с масло


 Общо подготовка
около 20 мин + мариноване 60 мин

Време за готвене
40-45 мин
Общо време
125 мин
Порции: 4 

Необходими продукти:

За мариноването на пилето:

500 г пилешки гърди (или бут без кост, по-сочно)

150 г кисело мляко (гъсто)

1 с. л. лимонов сок

2 с. л. олио или гхи

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. куркума

1 ч. л. гарам масала

1 ч. л. сол

2 скилидки чесън (смачкани)

2 см джинджифил (настърган)

За соса:

2 с. л. масло (гхи или краве)

2 с. л. олио

1 голяма глава лук (ситно нарязан)

2 скилидки чесън (наситнени)

2 см джинджифил (настърган)

400 г доматено пюре (или пасирани домати от консерва)

150 мл течна сметана за готвене (30%)

1 ч. л. гарам масала

1 ч. л. кимион на прах

1 ч. л. кориандър на прах

1 ч. л. червен пипер (или лютив по вкус)

1 с. л. мед или захар (за балансиране на киселината от доматите)

Сол на вкус

Гарнитура:

Индийски хляб "naan" или ориз басмати


1. Марината:

Смесете киселото мляко, лимоновия сок, подправките, чесъна и джинджифила. Добави пилето, предварително нарязано на средно големи парчета, разбъркайте добре и го оставете минимум 1 час (по-добре 8 часа в хладилник).
2. Готвене на пилето:
Запечете пилешките парчета на скара, грил-тиган или във фурна (200°C за ~15 мин.), докато получат леко опушен вкус и коричка. Не е нужно да са напълно готови, защото ще се досготвят след това.
3. Сос:
В дълбок тиган/тенджера загрейте масло + олио.
Запържете лука до златисто.
Добавете чесъна и джинджифила за кратко.
Сложете подправките (кимион, кориандър, червен пипер, гарам масала) и разбъркайте бързо, за да се отпуснат ароматите.
Добавете доматеното пюре и гответе 10–15 мин., докато се сгъсти.
Сложете мед/захар и малко сол.
4. Финализиране:
Добавете сметаната и малко вода/бульон при нужда.
Сложете пилето в соса и оставете да къкри 10-12 минути, докато стане крехко и поеме аромата.
В края сложете още масло за кадифен вкус.
5. Сервиране:
Поръсете със свеж кориандър и сервирате пилешкото къри с масло с топъл хляб "naan" или ориз басмати натюр, приготвен на пара.
Да ви е вкусно!


Коментари