Ако има ястие, което съчетава уют, екзотика и истинска наслада за небцето, то това е пиле къри с масло, известно и като индийско пиле с масло (Butter chicken). Традиционно за индийската кухня, то бързо се превръща в любимо по цял свят със своята кадифена текстура и ароматен сос. Крехките парчета пиле се мариноват в подправки и кисело мляко, след което се потапят в кремообразен доматен сос с масло и сметана - съвършена хармония между пикантно и нежно. Поднесено с пухкав индийски хляб "naan" или ориз басмати, това ястие е едновременно празнично и домашно, подходящо както за специална вечеря, така и за ежедневното меню, споделяно с най-близките.
Пиле къри с масло
Необходими продукти:
За мариноването на пилето:
500 г пилешки гърди (или бут без кост, по-сочно)
150 г кисело мляко (гъсто)
1 с. л. лимонов сок
2 с. л. олио или гхи
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. куркума
1 ч. л. гарам масала
1 ч. л. сол
2 скилидки чесън (смачкани)
2 см джинджифил (настърган)
За соса:
2 с. л. масло (гхи или краве)
2 с. л. олио
1 голяма глава лук (ситно нарязан)
2 скилидки чесън (наситнени)
2 см джинджифил (настърган)
400 г доматено пюре (или пасирани домати от консерва)
150 мл течна сметана за готвене (30%)
1 ч. л. гарам масала
1 ч. л. кимион на прах
1 ч. л. кориандър на прах
1 ч. л. червен пипер (или лютив по вкус)
1 с. л. мед или захар (за балансиране на киселината от доматите)
Сол на вкус
Гарнитура:
Индийски хляб "naan" или ориз басмати
1. Марината:
Смесете киселото мляко, лимоновия сок, подправките, чесъна и джинджифила. Добави пилето, предварително нарязано на средно големи парчета, разбъркайте добре и го оставете минимум 1 час (по-добре 8 часа в хладилник).

Коментари
Публикуване на коментар