Кавърмата е едно от най-емблематичните ястия в българската кухня - топло, ароматно и домашно. Приготвя се бавно, на тих огън, за да може месото да стане сочно, а зеленчуците и подправките да разгърнат пълния си вкусов потенциал. В настоящия вариант рецептата е за свинска кавърма с гъби, чушки и моркови - истинска класика! Сервира се често в глинено гювече или дълбока чиния, идеална за есенно-зимните вечери и за празничната трапеза.
Свинска кавърма с гъби, чушки и гъби
Време за готвене
55-60 мин
Порции: 4
Необходими продукти:
-
600 г свинско месо (плешка или бут)
-
1 голяма глава лук
-
1 червена чушка
-
1 жълта чушка
-
1 морков (средно голям)
-
200 г пресни гъби
-
2 с. л. олио или свинска мас
-
200 г доматено пюре или 400 г белени домати (от консерва)
-
1 ч. л. червен пипер
-
1/2 ч. л. сух риган или чубрица
-
сол и черен пипер на вкус
-
1 дафинов лист
100-150 мл вино (бяло или червено)
-
около 100 мл вода или бульон
1. Подготовка: Измийте и подсушете месото с кухненска хартия. Нарежете го на кубчета. Подгответе и зеленчуците, като ги почистите/обелите. Нарежете лука на полумесеци, чушките – на ивички, моркова – на тънки шайби или ивици, а гъбите – на резени.
2. Запечатване: Запържете месото в мазнина до златисто и го извадете.
3. Задушаване на зеленчуците: В същата мазнина сложете първо лука и морковите. След 2-3 минути добавете чушките и гъбите. Задушете всичко за около 10 минути.
4. Овкусяване: Върнете към зеленчуците вече запърженото месо, добавете червен пипер, сол, черен пипер и дафинов лист. Разбъркайте добре и добавете виното. Оставете всичко да покъкри за 3-4 минути, за да се изпари алкохолът и да остане само ароматът.
5. Сос: Време е да прибавите доматите и около 100 мл вода/бульон. Гответе ястието на тих огън около 35 минути, докато месото стане крехко и сосът се сгъсти.
6. Сервиране: Поръсете с малко чубрица или риган преди поднасяне. Свинската кавърма чудесно се съчетава с топъл хляб.
Добър апетит!
Снимка: Pixabay
Коментари
Публикуване на коментар