Мед - бутикова селекция:

Свинска кавърма с гъби, чушки и моркови



Кавърмата е едно от най-емблематичните ястия в българската кухня - топло, ароматно и домашно. Приготвя се бавно, на тих огън, за да може месото да стане сочно, а зеленчуците и подправките да разгърнат пълния си вкусов потенциал. В настоящия вариант рецептата е за свинска кавърма с гъби, чушки и моркови - истинска класика! Сервира се често в глинено гювече или дълбока чиния, идеална за есенно-зимните вечери и за празничната трапеза.


Свинска кавърма с гъби, чушки и гъби


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
55-60 мин
Общо време
75 мин
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 600 г свинско месо (плешка или бут)

  • 1 голяма глава лук

  • 1 червена чушка

  • 1 жълта чушка

  • 1 морков (средно голям)

  • 200 г пресни гъби

  • 2 с. л. олио или свинска мас

  • 200 г доматено пюре или 400 г белени домати (от консерва)

  • 1 ч. л. червен пипер

  • 1/2 ч. л. сух риган или чубрица

  • сол и черен пипер на вкус

  • 1 дафинов лист

  • 100-150 мл вино (бяло или червено)

  • около 100 мл вода или бульон

1. Подготовка: Измийте и подсушете месото с кухненска хартия. Нарежете го на кубчета. Подгответе и зеленчуците, като ги почистите/обелите. Нарежете лука на полумесеци, чушките – на ивички, моркова – на тънки шайби или ивици, а гъбите – на резени.
2. Запечатване: Запържете месото в мазнина до златисто и го извадете.
3. Задушаване на зеленчуците: В същата мазнина сложете първо лука и морковите. След 2-3 минути добавете чушките и гъбите. Задушете всичко за около 10 минути.
4. Овкусяване: Върнете към зеленчуците вече запърженото месо, добавете червен пипер, сол, черен пипер и дафинов лист. Разбъркайте добре и добавете виното. Оставете всичко да покъкри за 3-4 минути, за да се изпари алкохолът и да остане само ароматът.
5. Сос: Време е да прибавите доматите и около 100 мл вода/бульон. Гответе ястието на тих огън около 35 минути, докато месото стане крехко и сосът се сгъсти.
6. Сервиране: Поръсете с малко чубрица или риган преди поднасяне. Свинската кавърма чудесно се съчетава с топъл хляб.
Добър апетит!

Снимка: Pixabay

Коментари