Мед - бутикова селекция:

Свински медальони в кремообразен гъбен сос



Рецептата за свински медальони с кремообразен гъбен сос е онова "ресторантско" ястие, което можете да направите у дома - бързо, елегантно и изпълнено с много вкус и аромат. Свинското бонфиле се запечатва до златисто, гъбите допринасят с плътност, а сметановият сос, подправен с мащерка и щипка горчица, прави всяка хапка неустоима. Готово за по-малко от 50 минути, което го прави перфектно за специална вечеря или когато искате да впечатлите гостите си.


Свински медальони в кремообразен гъбен сос


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
45-50 мин
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 700 г свинско бонфиле (tenderloin), охладено и отцедено (1 голямо филe или 2 по-малки)

  • 1 и 1/2 ч. л. сол (или на вкус)

  • 1 ч. л. прясно смлян черен пипер + допълнително за сервиране

  • 2 с. л. (30 мл) зехтин или неутрално олио

  • 25 г краве масло (около 1 и 1/2 с. л.) за пържене

  • 250–300 г печурки, нарязани на филийки

  • 1 малка глава шалот (или 1/2 средна глава лук), финно нарязана

  • 2 скилидки чесън, счукани/наситнени

  • 100 мл сухо бяло вино (по избор, като може да го замените с 100 мл пилешки бульон)

  • 150 мл пилешки бульон (или зеленчуков)

  • 200–220 мл течна сметана (30–35% масленост)

  • 1 ч. л. Дижонска горчица (по избор, за баланс)

  • 1-2 стръка свежа мащерка (само листенцата) или 1 ч. л. сушена; допълнително за гарниране

  • 1 с. л. студено краве масло (за финален блясък)

  • 1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз (за сервиране)

  • щипка люспи червен пипер по желание

1. Подготовка на месото
Подсушете филето с кухненска хартия.
Нарежете на шайби/медальони с дебелина 2.5-3 см (ще се получат около 6–7 медальона).
Посолете и поръсете с черен пипер и от двете страни. Оставете за 5-10 минути.
2. Готвене - стъпка по стъпка.
Загряване на тигана: Загрейте тигана (за препоръчване чугунен) на средно-висока температура. Когато е добре нагрят, добавете зехтин + 15 г (1/2 с. л.) от маслото.
Запечатване на медальоните: Поставете медальоните в мазнината. Запечатайте за по 3–4 минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви. Целите външен карамелизиран слой. Извадете медальоните в чиния и ги покрийте с алуминиево фолио, за да запазите топлината им.
Гъбите и основата на соса: Намалете огъня до среден. Добавете останалото масло (около 10 г) и ако е нужно, още 1 ч. л. олио. Сложете шалота и запържете за 1-2 мин, докато омекне. Добавете нарязаните гъби и малка щипка сол. Пържете 4–6 минути, докато пуснат соковете си и започнат да добиват златист цвят.
Чесън и деглазиране: Добавете чесъна (за около 30 секунди), разбърквайте, след това налейте виното и бързо разбъркайте карамелизираните парченца от дъното (за 1–2 минути). Оставете виното да се редуцира наполовина (ако не ползвате вино, добавете 100 мл бульон и след това продължете).
Сос: Добавете 150 мл пилешки бульон и разбъркайте. Оставете соса да покъкри 2-3 минути. След това добавете готварската сметана и дижонската горчица, като намалите котлона на ниска температура. Оставете гъбения сос да къкри още 3-5 минути, докато леко се сгъсти и започне да оставя следи при проба с лъжица. Подправете с листенцата мащерка (запазете няколко за декорация) и малко прясно смлян черен пипер. Опитайте и при необходимост добавете сол.
Финален монтаж: Върнете медальоните в тигана (поставете ги върху гъбите), намалете температурата до много слаб огън и оставете за 2–3 минути, за да се загреят. Ако сосът е твърде гъст, добавете 1–2 с. л. гореща вода или бульон.
Блясък и гарниране: Отстранете тигана от котлона, добавете 1 с. л. студено масло и разбъркайте внимателно - това ще придаде сатенен блясък. Поръсете с нарязан магданоз, прясна или сушена мащерка и (по желание) щипка люспи червен пипер за цвят.
Оставете медальоните да "починат" за 5–7 минути, което ще ги направи още по-сочни.
Сервирайте ястието направо в тигана или прехвърлете в подходяща чиния. Идеи за гарнитура: картофено пюре, пухкав ориз с аромат на лимон или малки сотирани картофки, например.
Планувайте да приготвите тази рецепта. Да ви е вкусно!

Коментари