-
700 г свинско бонфиле (tenderloin), охладено и отцедено (1 голямо филe или 2 по-малки)
-
1 и 1/2 ч. л. сол (или на вкус)
-
1 ч. л. прясно смлян черен пипер + допълнително за сервиране
-
2 с. л. (30 мл) зехтин или неутрално олио
-
25 г краве масло (около 1 и 1/2 с. л.) за пържене
-
250–300 г печурки, нарязани на филийки
-
1 малка глава шалот (или 1/2 средна глава лук), финно нарязана
-
2 скилидки чесън, счукани/наситнени
-
100 мл сухо бяло вино (по избор, като може да го замените с 100 мл пилешки бульон)
-
150 мл пилешки бульон (или зеленчуков)
-
200–220 мл течна сметана (30–35% масленост)
-
1 ч. л. Дижонска горчица (по избор, за баланс)
-
1-2 стръка свежа мащерка (само листенцата) или 1 ч. л. сушена; допълнително за гарниране
-
1 с. л. студено краве масло (за финален блясък)
-
1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз (за сервиране)
-
щипка люспи червен пипер по желание
1. Подготовка на месото
Подсушете филето с кухненска хартия.
Нарежете на шайби/медальони с дебелина 2.5-3 см (ще се получат около 6–7 медальона).
Посолете и поръсете с черен пипер и от двете страни. Оставете за 5-10 минути.
2. Готвене - стъпка по стъпка.
Загряване на тигана: Загрейте тигана (за препоръчване чугунен) на средно-висока температура. Когато е добре нагрят, добавете зехтин + 15 г (1/2 с. л.) от маслото.
Запечатване на медальоните: Поставете медальоните в мазнината. Запечатайте за по 3–4 минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви. Целите външен карамелизиран слой. Извадете медальоните в чиния и ги покрийте с алуминиево фолио, за да запазите топлината им.
Гъбите и основата на соса: Намалете огъня до среден. Добавете останалото масло (около 10 г) и ако е нужно, още 1 ч. л. олио. Сложете шалота и запържете за 1-2 мин, докато омекне. Добавете нарязаните гъби и малка щипка сол. Пържете 4–6 минути, докато пуснат соковете си и започнат да добиват златист цвят.
Чесън и деглазиране: Добавете чесъна (за около 30 секунди), разбърквайте, след това налейте виното и бързо разбъркайте карамелизираните парченца от дъното (за 1–2 минути). Оставете виното да се редуцира наполовина (ако не ползвате вино, добавете 100 мл бульон и след това продължете).
Сос: Добавете 150 мл пилешки бульон и разбъркайте. Оставете соса да покъкри 2-3 минути. След това добавете готварската сметана и дижонската горчица, като намалите котлона на ниска температура. Оставете гъбения сос да къкри още 3-5 минути, докато леко се сгъсти и започне да оставя следи при проба с лъжица. Подправете с листенцата мащерка (запазете няколко за декорация) и малко прясно смлян черен пипер. Опитайте и при необходимост добавете сол.
Финален монтаж: Върнете медальоните в тигана (поставете ги върху гъбите), намалете температурата до много слаб огън и оставете за 2–3 минути, за да се загреят. Ако сосът е твърде гъст, добавете 1–2 с. л. гореща вода или бульон.
Блясък и гарниране: Отстранете тигана от котлона, добавете 1 с. л. студено масло и разбъркайте внимателно - това ще придаде сатенен блясък. Поръсете с нарязан магданоз, прясна или сушена мащерка и (по желание) щипка люспи червен пипер за цвят.
Оставете медальоните да "починат" за 5–7 минути, което ще ги направи още по-сочни.
Сервирайте ястието направо в тигана или прехвърлете в подходяща чиния. Идеи за гарнитура: картофено пюре, пухкав ориз с аромат на лимон или малки сотирани картофки, например.
Планувайте да приготвите тази рецепта. Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар