Есента ухае на традиции, а смесената сурова туршия е една от най-обичаните по нашите географски ширини и като цяло, на Балканите. Тя събира в себе си свежестта на краставички, моркови, чушки, зелени домати, зеле и карфиол, които се превръщат в истинска витаминозна бомба, благодарение на естествената ферментация. Саламурената туршия е не само класика на българската трапеза, но и чудесна компания към почти всяко ястие през есента и зимата.
Рецептата за сурова смесена туршия със саламура възхищава със своята простота и лекота на изпълнение. Всеки може да я приготви, направете го и вие.
Сурова смесена туршия със саламура
Общо подготовка
около 40 мин
Време за ферментация
7-10 дни
Порции: за 3 буркана по 1,7 л или 1 бидон от около 5 л
Необходими продукти:
-
1 кг малки краставички
-
1 кг зелени домати
-
700 г моркови
-
1 кг карфиол (на розички)
около 800 г зеле (по избор)
-
500 г червени чушки (по желание може и зелени)
-
3–4 скилидки чесън на буркан
-
1–2 листа целина или копър на буркан
-
1–2 люти чушлета (по желание, за аромат)
За саламурата (на 1 литър вода):
-
40 г едра морска сол (2 равни супени лъжици)
-
20 мл оцет (1 супена лъжица) – по желание, за по-бавна ферментация и против по-бързо омекване на зеленчуците
-
5–6 зрънца черен пипер
-
2–3 зрънца бахар
-
Дафинов лист
*За 3 буркана обикновено отиват около 2,5–3 литра саламура, т. е., ще ви трябват ~120 г сол.
1. Подготовка на зеленчуците:
Измийте добре всички зеленчуци.
Нарежете морковите на кръгчета, карфиола – на розички, а чушките и зелето (по желание) - на ленти или парчета.
Зелените домати оставете цели или разполовени, според големината им.
2. Подреждане в бурканите:
На дъното на бурканите сложете подправки (чесън, целина, зърна черен пипер, зърна бахар).
Подредете зеленчуците плътно, като редувате различните видове.
Завършете с още малко подправки най-отгоре.
3. Саламура:
Сварете водата със солта и подправките.
Ако слагате оцет, добавете го едва след като свалите саламурата от котлона.
Залейте зеленчуците догоре, като се уверите, че саламурата ги е покрила много добре.
4. Запечатване:
Затворете бурканите плътно с капачките им.
Оставете ги на стайна температура за 7–10 дни, докато ферментират.
След втория ден туршията се претака всеки ден(изсипвате течността в подходящ съд и връщате обратно). Така солта се разтваря добре, има циркулация на саламурата и ферментацията става по-бързо.
След това преместете бурканите на хладно и тъмно място, като можете да направите това и след петия ден.
Туршията става все по-апетитна с всеки следващ ден. Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар