Мед - бутикова селекция:

Традиционна българска млечна салата ("Снежанка")



Млечната салата "Снежанка" е едно от най-обичаните български предястия - свежа, лека и изключително елегантна, когато е приготвена правилно. Тайната ѝ не е в многото продукти, а в доброто прецеждане на киселото мляко и внимателната подготовка на краставиците. Тази версия е плътна, кремообразна и идеална за празнична трапеза или стилно поднасяне.


Традиционна българска млечна салата ("Снежанка")


 Общо подготовка
20 мин
Време за прецеждане
3-12 часа
Общо време
200 мин
(най-малко)
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 800 г кисело мляко (3,6-4,2% масленост)

  • 1 голяма краставица (~300 г)

  • 1–2 скилидки чесън (на вкус)

  • 2-3 с. л. олио или лек зехтин

  • сол на вкус

  • 2-3 с. л. свеж копър, ситно нарязан

  • 1 или повече черни маслини (за декорация)

  • Допълнително: няколко резена обелена краставица за поднасянето


1. Прецеждане на млякото (задължително).
Сложете киселото мляко в тензух или много фина цедка. Оставете в хладилник за минимум 3–4 часа, а най-добре е за цяла нощЦелта е млякото да стане гъсто като крем сирене.
2. Краставицата.
Обелете краставицатаРазрежете я по дължина и махнете частта със семкитеНастържете на едро ренде или нарежете на малки кубчета. Посолете леко и оставете така за 10 минути. Накрая изстискайте много добре, за да салатата да не стане водниста.
3. Смесване.
Към прецеденото кисело мляко добавете краставицата, пресования чесън, сол, олиото и копъра. Разбъркайте внимателно до хомогенност и приберете готовата салата за поне 30 минути в хладилник.
4. Сервиране (ако искате да е както на снимката).
Със супена лъжица или лъжица за сладолед оформете в подходяща чиния отделни купчинкиМежду тях може да поставите резени обелена краставица, а в центъра една или няколко черни маслиниПо желание добавете още малко копър.
За по-интересен вкус може да поръсите млечната салата със смлени орехи.
Да ви е вкусно!



Коментари