Млечната салата "Снежанка" е едно от най-обичаните български предястия - свежа, лека и изключително елегантна, когато е приготвена правилно. Тайната ѝ не е в многото продукти, а в доброто прецеждане на киселото мляко и внимателната подготовка на краставиците. Тази версия е плътна, кремообразна и идеална за празнична трапеза или стилно поднасяне.
Традиционна българска млечна салата ("Снежанка")
Общо подготовка
20 мин
Време за прецеждане
3-12 часа
Общо време
200 мин
(най-малко)
Порции: 4
Необходими продукти:
-
800 г кисело мляко (3,6-4,2% масленост)
-
1 голяма краставица (~300 г)
-
1–2 скилидки чесън (на вкус)
-
2-3 с. л. олио или лек зехтин
-
сол на вкус
-
2-3 с. л. свеж копър, ситно нарязан
-
1 или повече черни маслини (за декорация)
-
Допълнително: няколко резена обелена краставица за поднасянето
1. Прецеждане на млякото (задължително).
Сложете киселото мляко в тензух или много фина цедка. Оставете в хладилник за минимум 3–4 часа, а най-добре е за цяла нощ. Целта е млякото да стане гъсто като крем сирене.
2. Краставицата.
Обелете краставицата. Разрежете я по дължина и махнете частта със семките. Настържете на едро ренде или нарежете на малки кубчета. Посолете леко и оставете така за 10 минути. Накрая изстискайте много добре, за да салатата да не стане водниста.
3. Смесване.
Към прецеденото кисело мляко добавете краставицата, пресования чесън, сол, олиото и копъра. Разбъркайте внимателно до хомогенност и приберете готовата салата за поне 30 минути в хладилник.
4. Сервиране (ако искате да е както на снимката).
Със супена лъжица или лъжица за сладолед оформете в подходяща чиния отделни купчинки. Между тях може да поставите резени обелена краставица, а в центъра една или няколко черни маслини. По желание добавете още малко копър.
За по-интересен вкус може да поръсите млечната салата със смлени орехи.
Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар