Мед - бутикова селекция:

Традиционен български тиквеник (баница с тиква)



Баницата с тиква, позната още като тиквеник в българските кулинарни традиции,  е един от най-ароматните и уютни български тестени десерти. Хрупкави, добре изпечени кори, щедър пълнеж от сладка тиква, орехи и канела и фина захарна поръска отгоре - класика, която ухае на дом и есен. 

Тази версия на рецептата е балансирана, сочна отвътре и красиво златиста отвън. Този традиционен български тиквеник може да бъде в сладката част от менюто на Бъдни вечер, която в България отбелязваме на 24 декември - в навечерието на Коледа. Вижте колко лесно се приготвя:


Традиционен български тиквеник (баница с тиква)


 Общо подготовка
20-25 мин
Време за готвене
50-55 мин
Общо време
75-80 мин
Порции: 12–15 парчета (Тава ~30 × 40 см)

Необходими продукти:

За тиквеника:

  • 1 пакет кори за баница – 400 г

  • Тиква (обелена и почистена) - 800 г

  • Захар – 180 г

  • Смлени орехи – 120 г

  • Канела – 2 ч. л.

  • Олио – 120 мл

  • Ванилия – 1 пакетче (по желание) или 1 ч. л. екстракт

  • Щипка сол (много важно – подчертава сладостта)

За поръсване:

  • Захар - 3-4 с. л.


1. Подготовка на плънката.
Настържете обелената и почистена тиква на едро ренде. Не я изцеждайте. 
Смесете в купа тиквата, захарта, орехите, канелата, ванилията и щипка сол. Разбъркайте.
2. Навиване.
На работния кухненски плот вземете 2 кори от фините кори. Положете ги на плота, намажете ги леко с олио, след което разпределете от тиквената плънка равномерно. Навийте на стегнато руло. 
Сложете го в добре намазнена тава - по дължина или с навиване. Повтаряйте същото действие до изчерпването на корите.
3. Финален щрих.
Намажете повърхността на корите с останалото олио и поръсете равномерно със захарта.
4. Печене.
Загрейте фурна на 180°C, без вентилатор. Печете баницата за 50 или малко повече минути, докато придобие златисто-кафяв цвят.
5. Поднасяне.
Оставете тиквеника да изстине леко, след което можете да поръсите с пудра захар за още повече разкош и сладост.
Добър апетит!

Коментари