Семпла, но дълбока на вкус, тази рецепта за катък с печени чушки и орехи събира в себе си лятото на печените чушки, мекотата на цеденото кисело мляко и леката горчивина на ореховите ядки. Това е салата, която не търси внимание, но винаги го получава - автентична, непретенциозна и напълно българска. Вкусна идея и за делници, и за празници!
Катъкът има корени в селската българска кухня и е характерен за различни региони на страната, където млечните продукти и печените зеленчуци са в основата на ежедневното хранене. Смята се, че произходът му е поне от XVIII-XIX век, имайки предвид, че печените червени чушки навлизат масово в българската кухня след разпространението на пипера на Балканите (XVII–XVIII век).
Катък с печени чушки и орехи
Общо подготовка: 15 мин
Време за готвене: 25 мин (ако нямате готови печени чушки)
Общо време: 40 мин + 30-60 мин за охлаждане
Порции: 4-6
Необходими продукти:
-
500 г цедено кисело мляко
(или много гъсто домашно кисело мляко) -
3-4 печени червени чушки, добре обелени
-
200 г сирене (краве или смес краве/овче)
-
50-70 г орехи, едро смлени или ситно нарязани
-
1-2 скилидки чесън (на вкус)
-
2–3 с. л. слънчогледово олио
-
сол на вкус (ако сиренето е по-солено, може и почти да не е нужно)

Коментари
Публикуване на коментар