Мед - бутикова селекция:

Катък с печени чушки и орехи



Семпла, но дълбока на вкус, тази рецепта за катък с печени чушки и орехи събира в себе си лятото на печените чушки, мекотата на цеденото кисело мляко и леката горчивина на ореховите ядки. Това е салата, която не търси внимание, но винаги го получава - автентична, непретенциозна и напълно българска. Вкусна идея и за делници, и за празници!

Катъкът има корени в селската българска кухня и е характерен за различни региони на страната, където млечните продукти и печените зеленчуци са в основата на ежедневното хранене. Смята се, че произходът му е поне от XVIII-XIX век, имайки предвид, че печените червени чушки навлизат масово в българската кухня след разпространението на пипера на Балканите (XVII–XVIII век).


Катък с печени чушки и орехи

Общо подготовка: 15 мин

Време за готвене: 25 мин (ако нямате готови печени чушки)

Общо време: 40 мин + 30-60 мин за охлаждане

Порции: 4-6

Необходими продукти:

  • 500 г цедено кисело мляко
    (или много гъсто домашно кисело мляко)

  • 3-4 печени червени чушки, добре обелени

  • 200 г сирене (краве или смес краве/овче)

  • 50-70 г орехи, едро смлени или ситно нарязани

  • 1-2 скилидки чесън (на вкус)

  • 2–3 с. л. слънчогледово олио

  • сол на вкус (ако сиренето е по-солено, може и почти да не е нужно)


1. Нарежете печените чушки на много ситно или ги накълцайте на дъска.
2. Натрошете сиренето на дребно.
3. Чесънът счукайте със сол или смачкайте с преса.
4. В подходяща купа се смесете цеденото мляко, сиренето, чушките, чесънът и орехите.
5. Добавете олиото и разбъркайте добре до гъста, кремообразна, но леко неравна текстура.
6. Опитайте готовата разядка и при нужда доосолете. Оставете я в хладилник за поне 30-60 минути, за да се обединят вкусовете. Добър апетит!

Коментари