Този маслен орехов кекс е истинска класика - пухкав, ароматен и неустоимо сочен. Сладостта на тестото се балансира чудесно от ореховия слой с канела, който придава топлина и дълбочина на вкуса. Завършен с деликатна ванилова глазура, той изглежда елегантно и ухае на домашен уют. Перфектен е за неделно кафе, празник или просто когато искате нещо специално, без излишно усилие. Опитайте този пухкав орехов кекс с ванилова глазура!
Пухкав орехов кекс с ванилова глазура
Време за готвене
50-55 мин
Порции: 8-10 (при стандартна форма с диаметър около 24 см
Необходими продукти:
За кекса:
-
250 г меко краве масло
-
250 г захар (1 1/4 чаена чаша)
-
3 големи яйца (на стайна температура)
-
320 г брашно (2 1/2 чаени чаши, пресято)
-
2 ч. л. бакпулвер
-
1/2 ч. л. сода бикарбонат
-
1/2 ч. л. сол
-
200 мл пълномаслено кисело мляко или айрян
-
2 ч. л. ванилов екстракт
Прошарка (кръмбъл с орехи):
-
150 г орехи пекан или орехови ядки, едро нарязани (около 1 чаша)
-
60 г кафява захар (около 1/4 чаша)
-
40 г бяла захар (2 с. л.)
-
2 ч. л. канела на прах
-
30 г краве масло, разтопено (около 2 с. л.)
-
1 щипка сол
За ваниловата глазура:
-
220 г пудра захар (около 1 3/4 чаена чаша, пресята)
-
4 с. л. прясно мляко (на стайна температура)
-
1/2 ч. л. ванилов екстракт
-
(по желание - 1 ч. л. разтопено масло за блясък)
1. Подготовка:
Загрейте фурната на 175°C (без вентилатор). Намаслете и набрашнете форма за кекс (bundt или с отвор по средата) или използвайте спрей за печене. Уверете се, че всички вдлъбнатини са намазани, тък като това ще помогне за по-лесното изваждане накрая.
2. Приготвяне на прошарката (прави се първа, за да изстине):
В купа смесете нарязаните ядки, кафявата и бялата захар, канелата и солта. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Трябва да се получи лепкава, равномерно навлажнена смес. Оставете настрана.
3. Тесто:
Разбийте маслото и захарта до светъл, пухкав крем (около 3–4 минути с миксер). Добавяйте яйцата едно по едно, като разбивате след всяко.
Смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода, сол). Добавете ги на три пъти към яйчната смес, като редувате с киселото мляко. Завършете с брашно, а накрая добавете ванилията. Тестото трябва да е гъсто и кремообразно.
4. Сглобяване (за видима ядкова прошарка):
Излейте приблизително 1/3 от тестото в центъра на формата и го загладете леко. Поръсете около половината от ядковата смес равномерно върху тестото. Излейте след това още приблизително 1/3 от тестото, загладете. Поръсете останалата ядкова смес, после завършете с останалото тесто и загладете повърхността. Трябва да получите вградена "лентичка" от ядки, която при печене ще се разпредели и ще образува красиви нишки в парчето.
5. Печене:
Печете на 175°C за 50–55 минути или докато при проба с дървена клечка, тя излезе суха.
Оставете кекса да се охлади във формата 15 минути, после извадете върху решетка.
6. Глазура:
В купа смесете пудрата захар (пресята), ванилията и млякото. Разбъркайте с вилица до гъста, гладка смес. Ако е прекалено гъста, добавете още 1/2-1 с. л. мляко. Когато кексът е почти изстинал, полейте с глазурата, като я оставите да се разтече естествено.
Е, пухкавият кекс с орехи и глазура вече е готов! Насладете му се, споделете го с любими хора и... да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар