Мед - бутикова селекция:

Немска картофена салата



Немската картофена салата с кисели краставички, лук и майонеза е истинска класика, която съчетава нежна кремообразност и освежаваща хрупкавост. Лесна за приготвяне и изключително универсална, тя е чудесна както като гарнитура, така и като самостоятелно ястие. Това е салата, която винаги впечатлява, независимо дали е част от празнична трапеза или бърза семейна вечеря.


Немска картофена салата


 Общо подготовка
15-20 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
45-50 мин
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 1 кг картофи (по-твърд сорт)

  • 3-4 кисели краставички, нарязани на едри парчета

  • 1 малка глава червен лук, нарязана на кубчета

  • 2-3 стръка пресен зелен лук, нарязан

За дресинга:

  • 200 г майонеза

  • 2 с. л. кисело мляко или сметана (за лекота)

  • 1 ч. л. горчица (немска, средно люта)

  • 2 ч. л. сок от киселите краставички (от буркана)

  • Сол на вкус

  • Прясно смлян черен пипер на вкус


1. Сваряване на картофите.
Обелете и нарежете картофите на едри кубчета. Сложете ги в студена, леко подсолена вода. Варете 25-30 минути, докато омекнат, но запазят форма. Отцедете ги и ги оставете да изстинат напълно (така няма да се разкашкат).
2. Подготовка на зеленчуците.
Нарежете краставичките на полукръгчета или едри кубчета. Нарежете червения лук на дребни кубчета, както и пресния лук на тънки кръгчета.
3. Приготвяне на дресинга.
Смесете майонезата, киселото мляко/сметаната, горчицата, сока от краставички. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте до гладка кремообразна консистенция.
4. Смесване.
В голяма купа сложете картофите. Добавете краставичките и червения лук. Полейте с дресинга и разбъркайте внимателно. Поръсете отгоре със зелен лук.
5. Охлаждане.
Оставете картофената салата в хладилник за поне 1 час, за да поеме вкусовете. След това я сервирайте с усмивка.
Да ви е вкусно!

Може да видите още:

Коментари