Аранчини - класика от италианските кулинарни традиции.
Необходими продукти:
За оризовата смес:
400 г ориз арборио (сорт за ризото)
900 мл пилешки или зеленчуков бульон
50 г масло
100 г пармезан (настърган)
2 жълтъка
½ ч. л. сол
¼ ч. л. черен пипер
¼ ч. л. индийско орехче (по желание)
За плънката:
150 г моцарела (нарязана на малки кубчета)
(По желание) 50 г прошуто или нарязан колбас за допълнителен вкус
За панировката:
2 яйца
100 г брашно
150 г фини хлебни трохи (panko или домашно смлени)
1 щипка сол
За пържене:
Около 500 мл растително масло (за дълбоко пържене)
За сервиране:
Домашен доматен сос (рецептата по-долу)
Пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Готвене на ориза:
В тенджера сложете бульона да заври. Добавете ориза и намалете котлона до средна температура.
Бъркайте често, докато оризът поеме течността (около 15-20 минути).
Добавете маслото, пармезана, жълтъците, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркайте добре и оставете да се охлади напълно.
✅ Важно: Оризът трябва да е напълно студен, за да се оформят стабилни топки.
2. Оформяне на аранчините:
Вземете малко количество оризова смес в дланта си (около 2 супени лъжици).
Поставете парченце моцарела (и по желание прошуто) в центъра.
Оформете топка, като се уверите, че сиренето е напълно покрито с ориз.
✅ Трик: Намокрете ръцете си с вода или зехтин, за да не лепне оризът.
3. Панировка:
Оваляйте всяка топка в брашно.
Потопете я в разбито яйце.
Завършете с хлебни трохи, като внимателно ги притискате за хрупкава текстура.
✅ Трик: За още по-хрупкав резултат, може да направите двойна панировка – още веднъж в яйце и трохи.
4. Пържене:
Загрейте олиото в дълбок съд до 170-180°C.
Пържете аранчините до златисто – около 3-4 минути.
Отцедете върху кухненска хартия.
✅ Алтернатива: Ако искате по-лека версия, може да ги изпечете на 200°C за около 20-25 минути, като ги напръскате със зехтин.
Домашен доматен сос (за сервиране)
Продукти:
400 г консервирани домати (или 5 пресни домата, обелени и нарязани)
2 скилидки чесън (наситнени)
2 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
½ ч. л. сол
¼ ч. л. черен пипер
¼ ч. л. риган
4-5 листа пресен босилек
Приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган, добавете чесъна и гответе 30 секунди.
Добавете доматите, захарта, солта, пипера и ригана. Оставете да къкри 15-20 минути.
Добавете пресния босилек накрая и пасирайте за гладка текстура (по желание).
Финално сервиране:
Поставете аранчините върху елегантна чиния.
Добавете купичка доматен сос за потапяне.
Декорирайте с пресен босилек за контраст и аромат.
Да ви е вкусно! 🙂

Коментари
Публикуване на коментар