Мед - бутикова селекция:

Аранчини - оризови топки с апетитен пълнеж и златиста панировка


Аранчини - класика от италианските кулинарни традиции.

Необходими продукти:

За оризовата смес:

400 г ориз арборио (сорт за ризото)

900 мл пилешки или зеленчуков бульон

50 г масло

100 г пармезан (настърган)

2 жълтъка

½ ч. л. сол

¼ ч. л. черен пипер

¼ ч. л. индийско орехче (по желание)

За плънката:

150 г моцарела (нарязана на малки кубчета)

(По желание) 50 г прошуто или нарязан колбас за допълнителен вкус

За панировката:

2 яйца

100 г брашно

150 г фини хлебни трохи (panko или домашно смлени)

1 щипка сол

За пържене:

Около 500 мл растително масло (за дълбоко пържене)

За сервиране:

Домашен доматен сос (рецептата по-долу)

Пресен босилек

Начин на приготвяне:

1. Готвене на ориза:

В тенджера сложете бульона да заври. Добавете ориза и намалете котлона до средна температура.

Бъркайте често, докато оризът поеме течността (около 15-20 минути).

Добавете маслото, пармезана, жълтъците, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркайте добре и оставете да се охлади напълно.

✅ Важно: Оризът трябва да е напълно студен, за да се оформят стабилни топки.

2. Оформяне на аранчините:

Вземете малко количество оризова смес в дланта си (около 2 супени лъжици).

Поставете парченце моцарела (и по желание прошуто) в центъра.

Оформете топка, като се уверите, че сиренето е напълно покрито с ориз.

✅ Трик: Намокрете ръцете си с вода или зехтин, за да не лепне оризът.

3. Панировка:

Оваляйте всяка топка в брашно.

Потопете я в разбито яйце.

Завършете с хлебни трохи, като внимателно ги притискате за хрупкава текстура.

✅ Трик: За още по-хрупкав резултат, може да направите двойна панировка – още веднъж в яйце и трохи.

4. Пържене:

Загрейте олиото в дълбок съд до 170-180°C.

Пържете аранчините до златисто – около 3-4 минути.

Отцедете върху кухненска хартия.

✅ Алтернатива: Ако искате по-лека версия, може да ги изпечете на 200°C за около 20-25 минути, като ги напръскате със зехтин.

Домашен доматен сос (за сервиране)

Продукти:

400 г консервирани домати (или 5 пресни домата, обелени и нарязани)

2 скилидки чесън (наситнени)

2 с. л. зехтин

1 ч. л. захар

½ ч. л. сол

¼ ч. л. черен пипер

¼ ч. л. риган

4-5 листа пресен босилек

Приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган, добавете чесъна и гответе 30 секунди.

Добавете доматите, захарта, солта, пипера и ригана. Оставете да къкри 15-20 минути.

Добавете пресния босилек накрая и пасирайте за гладка текстура (по желание).

Финално сервиране:

Поставете аранчините върху елегантна чиния.

Добавете купичка доматен сос за потапяне.

Декорирайте с пресен босилек за контраст и аромат.

Да ви е вкусно! 🙂

Коментари