Мед - бутикова селекция:

Ароматен ориз на фурна с пилешко месо и спанак


Ароматен ориз на фурна с пилешко месо и спанак.

Необходими продукти:

✅ За ориза:

1 ч. ч. ориз басмати (или друг дългозърнест ориз)

2 ч. ч. пилешки бульон (или вода с ½ кубче бульон)

2 с. л. масло или зехтин

1 глава лук, ситно нарязан

2 скилидки чесън, ситно нарязани

Сол и черен пипер на вкус

✅ За пилешкото:

2 бр. пилешки гърди

1 с. л. зехтин

½ ч. л. червен пипер

½ ч. л. черен пипер

Сол на вкус

✅ За финалното запичане:

2 шепи пресен спанак (нарязан на едро)

50 г настърган кашкавал (или пармезан)

1 с. л. масло (за допълнителен вкус)

Как точно да си го сготвите ще видите в коментар. 😉

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на пилешкото:

Овкусете пилешките гърди със сол, черен пипер, червен пипер и зехтин.

Запържете ги на средно висока температура за 2-3 минути на страна, докато получат златиста коричка (те ще се досготвят във фурната).

2. Приготвяне на ориза:

Загрейте маслото (или зехтина) в дълбок тиган и запържете лука до прозрачност.

Добавете чесъна и ориза, разбъркайте и запържете за още 1-2 минути.

Добавете пилешкия бульон, овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън за 5-7 минути.

3. Запичане на ястието:

Прехвърлете ориза в намаслена тавичка.

Поставете запечените пилешки гърди върху ориза.

Разпределете пресния спанак отгоре (той ще омекне по време на печенето).

Поръсете с настърган кашкавал и добавете малко масло за повече вкус.

Запечете в предварително загрята фурна на 180°C за 20-25 минути, докато сиренето стане златисто. Добър апетит! 🌞

Коментари