Ароматен ориз на фурна с пилешко месо и спанак.
Необходими продукти:
✅ За ориза:
1 ч. ч. ориз басмати (или друг дългозърнест ориз)
2 ч. ч. пилешки бульон (или вода с ½ кубче бульон)
2 с. л. масло или зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
Сол и черен пипер на вкус
✅ За пилешкото:
2 бр. пилешки гърди
1 с. л. зехтин
½ ч. л. червен пипер
½ ч. л. черен пипер
Сол на вкус
✅ За финалното запичане:
2 шепи пресен спанак (нарязан на едро)
50 г настърган кашкавал (или пармезан)
1 с. л. масло (за допълнителен вкус)
Как точно да си го сготвите ще видите в коментар. 😉
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на пилешкото:
Овкусете пилешките гърди със сол, черен пипер, червен пипер и зехтин.
Запържете ги на средно висока температура за 2-3 минути на страна, докато получат златиста коричка (те ще се досготвят във фурната).
2. Приготвяне на ориза:
Загрейте маслото (или зехтина) в дълбок тиган и запържете лука до прозрачност.
Добавете чесъна и ориза, разбъркайте и запържете за още 1-2 минути.
Добавете пилешкия бульон, овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън за 5-7 минути.
3. Запичане на ястието:
Прехвърлете ориза в намаслена тавичка.
Поставете запечените пилешки гърди върху ориза.
Разпределете пресния спанак отгоре (той ще омекне по време на печенето).
Поръсете с настърган кашкавал и добавете малко масло за повече вкус.
Запечете в предварително загрята фурна на 180°C за 20-25 минути, докато сиренето стане златисто. Добър апетит! 🌞

Коментари
Публикуване на коментар