Мед - бутикова селекция:

Автентичен френски галет с червени плодове


Автентичен френски галет с червени плодове.  

Необходими продукти:

За тестото (pâte brisée):

👉 200 г брашно (пресято)

👉 100 г студено масло (нарязано на кубчета)

👉 1 с. л. захар

👉 ¼ ч. л. сол

👉 3-4 с. л. ледена вода

За плодовия пълнеж:

👉 300 г червени плодове (малини, ягоди, череши сливи или микс)

👉 3 с. л. кафява захар

👉 1 с. л. царевично нишесте (за сгъстяване)

👉 1 ч. л. лимонов сок

👉 ½ ч. л. ванилов екстракт

За завършек:

👉 1 разбито яйце (за намазване)

👉 1 с. л. кафява захар (за поръсване)

👉 Малко масло (за хрупкав ръб)

Междудругото, галет (Galette) или галета е традиционен френски сладкиш с произход, датиращ още от Средновековието. Името му идва от старофренската дума galet, което означава "плосък камък", намеквайки за нейната проста, кръгла форма.

Това е селски десерт, който се е появил като по-лесна алтернатива на класическите френски тарти. Вместо сложни форми и тарталетни форми, галетата се оформя ръчно, като тестото се загръща около плънката, което я прави по-непретенциозна, но също толкова вкусна. 

Първоначално галетите са били солени, приготвяни с картофи, сирена и билки в региона Бретан. Десертната версия с плодове става популярна по-късно, като в различните региони на Франция се използват локални сезонни плодове – ябълки в Нормандия, сливи в Елзас, череши в Прованс и малини в Централна Франция.

Днес галетът (галетата) е емблематичен десерт на френската пекарска традиция, ценен заради своята простота, аромат и хрупкавост. Печивото е перфектен пример за това как автентичната френска кухня може да бъде едновременно изискана и непретенциозна. 

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на тестото.

✔️ В купа смесете брашното, захарта и солта.

✔️ Добавете кубчетата масло и разтривайте с пръсти, докато стане на трохи.

✔️ Постепенно добавете ледената вода, докато тестото се събере в топка.

✔️ Завийте в прозрачно фолио и охладете за 30-40 минути.

2. Подготовка на плънката.

✔️ В купа смесете плодовете със захарта, нишестето, лимоновия сок и ванилията.

✔️ Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да пуснат сок.

3. Оформяне и печене

✔️ Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност в кръг с диаметър около 25-30 см.

✔️ Прехвърлете го върху хартия за печене.

✔️ Изсипете плодовата плънка в центъра, оставяйки 5 см свободен ръб.

✔️ Прегънете краищата навътре, като оформите небрежни гънки.

✔️ Намажете ръбовете с разбито яйце и поръсете със захар.

✔️ Добавете малки парченца масло по ръба за хрупкавост.

4. Печене.

✔️ Печете в предварително загрята фурна на 190°C за 35-40 минути, докато ръбовете станат златисти, а плодовете – карамелизирани.

✔️ Оставете да се охлади 10-15 минути преди сервиране. Десертът се съчетава чудесно със сладолед от ванилия или бита сметана. 🍨 Да ви е вкусно!

Коментари