Мед - бутикова селекция:

Бьоф бургиньон - телешко по бургундски


Бьоф бургиньон или телешко по бургундски. Това е класическо френско ястие от Бургундия, което представлява апетитна яхния от бавно готвено говеждо в червено вино с перлени лукчета, моркови, гъби и бекон.

Рецептата за 4 порции:

Основни съставки:

🔸800 г говеждо месо (най-добре плешка или гърди), нарязано на едри кубчета

🔸200 г пушен бекон, нарязан на ленти

🔸2 с. л. брашно

🔸2 с. л. зехтин

🔸2 с. л. масло

🔸2 моркова, нарязани на едри парчета

🔸1 глава лук, нарязана на ситно

🔸3 скилидки чесън, пресовани

🔸500 мл червено вино (бургундско или пино ноар)

🔸250 мл телешки бульон

🔸1 с. л. доматено пюре

🔸1 дафинов лист

🔸1 ч. л. прясна мащерка (или ½ ч. л. суха)

🔸Сол и черен пипер на вкус

Гарнитура (Garniture Bourguignonne):

🔸200 г дребни перлени лукчета

🔸200 г гъби (нарязани на четвъртинки)

🔸2 с. л. масло

🔸1 ч. л. захар

Начин на приготвяне:

1️⃣ Запържване на месото и бекона.

Загрейте зехтина в дълбока тенджера (най-добре чугунена) и запържете бекона до златисто. Извадете го и го оставете настрана.

В същата мазнина запечатайте кубчетата говеждо на силен огън (по няколко парчета наведнъж, за да не пускат вода).

2️⃣ Задушаване на зеленчуците.

В същия съд разтопете маслото и добавете нарязаните моркови и лук. Запържете за 5 минути, докато омекнат.

Добавете чесъна и запържете за още 1 минута.

3️⃣ Деглазиране и сгъстяване.

Върнете месото и бекона обратно в тенджерата, поръсете с брашното и разбъркайте добре. Запечатвайте за 2-3 минути.

Добавете доматеното пюре, виното и телешкия бульон. Разбъркайте, за да се смесят добре.

4️⃣ Дълго готвене.

Добавете дафиновия лист и мащерката. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън 2,5 – 3 часа.

Месото трябва да стане крехко и сосът да се сгъсти.

5️⃣ Приготвяне на гарнитурата.

Запържете перлените лукчета в масло със захар, докато леко се карамелизират. Добавете 100 мл вода, покрийте с капак и задушете за 10-15 минути.

В отделен тиган запържете гъбите в масло, докато добият златист цвят.

6️⃣ Финално сглобяване.

След като месото омекне, добавете запържените лукчета и гъби в ястието. Оставете да покъкри още 10-15 минути без капак, за да се смесят вкусовете.


С какво да сервираме Bœuf Bourguignon?

Класическият начин е с картофено пюре, прясна багета или маслени нудли (tagliatelle).

Перфектно се комбинира с чаша червено бургундско вино.

Резултатът? Традиционен, богат на вкус и аромат френски шедьовър. Bon appétit!

Коментари