Бьоф бургиньон или телешко по бургундски. Това е класическо френско ястие от Бургундия, което представлява апетитна яхния от бавно готвено говеждо в червено вино с перлени лукчета, моркови, гъби и бекон.
Рецептата за 4 порции:
Основни съставки:
🔸800 г говеждо месо (най-добре плешка или гърди), нарязано на едри кубчета
🔸200 г пушен бекон, нарязан на ленти
🔸2 с. л. брашно
🔸2 с. л. зехтин
🔸2 с. л. масло
🔸2 моркова, нарязани на едри парчета
🔸1 глава лук, нарязана на ситно
🔸3 скилидки чесън, пресовани
🔸500 мл червено вино (бургундско или пино ноар)
🔸250 мл телешки бульон
🔸1 с. л. доматено пюре
🔸1 дафинов лист
🔸1 ч. л. прясна мащерка (или ½ ч. л. суха)
🔸Сол и черен пипер на вкус
Гарнитура (Garniture Bourguignonne):
🔸200 г дребни перлени лукчета
🔸200 г гъби (нарязани на четвъртинки)
🔸2 с. л. масло
🔸1 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
1️⃣ Запържване на месото и бекона.
Загрейте зехтина в дълбока тенджера (най-добре чугунена) и запържете бекона до златисто. Извадете го и го оставете настрана.
В същата мазнина запечатайте кубчетата говеждо на силен огън (по няколко парчета наведнъж, за да не пускат вода).
2️⃣ Задушаване на зеленчуците.
В същия съд разтопете маслото и добавете нарязаните моркови и лук. Запържете за 5 минути, докато омекнат.
Добавете чесъна и запържете за още 1 минута.
3️⃣ Деглазиране и сгъстяване.
Върнете месото и бекона обратно в тенджерата, поръсете с брашното и разбъркайте добре. Запечатвайте за 2-3 минути.
Добавете доматеното пюре, виното и телешкия бульон. Разбъркайте, за да се смесят добре.
4️⃣ Дълго готвене.
Добавете дафиновия лист и мащерката. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън 2,5 – 3 часа.
Месото трябва да стане крехко и сосът да се сгъсти.
5️⃣ Приготвяне на гарнитурата.
Запържете перлените лукчета в масло със захар, докато леко се карамелизират. Добавете 100 мл вода, покрийте с капак и задушете за 10-15 минути.
В отделен тиган запържете гъбите в масло, докато добият златист цвят.
6️⃣ Финално сглобяване.
След като месото омекне, добавете запържените лукчета и гъби в ястието. Оставете да покъкри още 10-15 минути без капак, за да се смесят вкусовете.
С какво да сервираме Bœuf Bourguignon?
Класическият начин е с картофено пюре, прясна багета или маслени нудли (tagliatelle).
Перфектно се комбинира с чаша червено бургундско вино.
Резултатът? Традиционен, богат на вкус и аромат френски шедьовър. Bon appétit!

Коментари
Публикуване на коментар