Мед - бутикова селекция:

Бурма баклава с шамфъстък


Бурма баклава! Хрупкави кори, богат пълнеж от шамфъстък и перфектен захарен сироп. Кулинарна идея за любителите на сиропирани десерти. 

Необходими продукти:

За тестото за домашни кори (по желание, може да използвате готови фини кори за баклава):

🛒 Брашно – 500 г (пресято)

🛒 Вода – 200 мл

🛒 Яйце – 1 бр.

🛒 Олио – 2-3 с. л.

🛒 Щипка сол

🛒 Царевично нишесте – за разточване

За плънката:

🛒 Шамфъстък (ситно смлян) – 200-250 г

🛒 Захар – 2 с. л.

За сиропа:

🛒 Захар – 400 г

🛒 Вода – 250 мл

🛒 Лимонов сок – 1 ч. л.

🛒 Мед – 2 с. л. (по желание, за допълнителен аромат)

За намазване:

🛒 Разтопено масло – 150 г

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на тестото (ако използвате домашни кори)

В купа смесете брашното, яйцето, водата, олиото и солта. Омесете гладко тесто.

Разделете го на 12–15 малки топки и ги покрийте с кърпа.

Всяка топка разточете много тънко върху набрашнена повърхност, като поръсвате с нишесте, за да не лепне.

(Ако използвате готови кори, просто ги пригответе за оформяне.)

2. Оформяне на бурма баклавата:

Вземете една тънка кора и я намажете с разтопено масло.

Поръсете обилно със смления шамфъстък и захарта.

Навийте кората около тънка дървена пръчка (наподобяваща шиш за барбекю).

Съберете внимателно двата края към средата, за да получите характерната набраздена форма на бурма баклава.

Издърпайте пръчката внимателно и сложете баклавата в намазнена тава.

Повторете с останалите кори. Ако искате, внимателно нарежете всяко парче напречно на три или четири по-малки парчета.

3. Печене:

Намажете цялата баклава с разтопеното масло.

Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 35–40 минути, докато стане златиста и хрупкава.

4. Приготвяне на сиропа:

Докато баклавата се пече, смесете захарта, водата и лимоновия сок в касерола.

Оставете да заври, след което варете 10 минути на слаб огън.

Добавете меда (ако използвате) и разбъркайте. Оставете сиропа леко да се охлади.

5. Сиропиране:

Горещата баклава залейте с леко топлия, но охладен сироп.

Оставете да попива поне 4–6 часа (за най-добър вкус – една нощ).

Сервиране:

Поднесете с допълнително смлян шамфъстък отгоре и традиционен турски чай, ако го обичате. Да ви е сладко! 🤗

Коментари