Мед - бутикова селекция:

Царевичен хляб

 


Царевичен хляб - вкус, топлина и осезаемо усещане за домашен уют. 🌽🍞💛

Необходими продукти:

▪️1 ч.ч. царевично брашно

▪️1 ч.ч. универсално брашно

▪️1/4 ч.ч. захар (може да намалите, ако предпочитате по-малко сладък вкус)

▪️1 с.л. бакпулвер

▪️1/2 ч.л. сода бикарбонат

▪️1/2 ч.л. сол

▪️1 ч.ч. кисело мляко

▪️1/2 ч.ч. мляко (или вода, за по-лек вариант)

▪️2 яйца

▪️1/4 ч.ч. разтопено масло (или слънчогледово олио)

Допълнително: 1/2 ч.ч. царевични зърна или микс от семена (по желание, за текстура)

Метод за приготвяне ще видите в коментар.

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на фурната и съда:

Загрейте фурната на 200°C.

Намаслете или застелете с хартия за печене кръгла тава или форма за хляб.

2. Смесете сухите съставки:

В голяма купа комбинирайте царевичното брашно, универсалното брашно, захарта, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.

3. Смесете мокрите съставки:

В отделна купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, прясното мляко и разтопеното масло. Разбъркайте до еднородна смес.

4. Комбинирайте всичко:

Изсипете мократа смес в купата със сухите съставки. Разбъркайте внимателно, докато получите гъсто, хомогенно тесто. Ако използвате царевични зърна или семена, добавете ги на този етап.

5. Печене:

Изсипете тестото в подготвената форма и загладете повърхността.

Печете около 35-40 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе суха. Повърхността трябва да е златисто-кафява.

6. Охлаждане и сервиране:

Извадете хляба от фурната и го оставете да се охлади за 10 минути във формата. След това го извадете внимателно и оставете да се охлади напълно върху решетка. Да ви е вкусно!

Коментари