Царевичен хляб - вкус, топлина и осезаемо усещане за домашен уют. 🌽🍞💛
Необходими продукти:
▪️1 ч.ч. царевично брашно
▪️1 ч.ч. универсално брашно
▪️1/4 ч.ч. захар (може да намалите, ако предпочитате по-малко сладък вкус)
▪️1 с.л. бакпулвер
▪️1/2 ч.л. сода бикарбонат
▪️1/2 ч.л. сол
▪️1 ч.ч. кисело мляко
▪️1/2 ч.ч. мляко (или вода, за по-лек вариант)
▪️2 яйца
▪️1/4 ч.ч. разтопено масло (или слънчогледово олио)
Допълнително: 1/2 ч.ч. царевични зърна или микс от семена (по желание, за текстура)
Метод за приготвяне ще видите в коментар.
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на фурната и съда:
Загрейте фурната на 200°C.
Намаслете или застелете с хартия за печене кръгла тава или форма за хляб.
2. Смесете сухите съставки:
В голяма купа комбинирайте царевичното брашно, универсалното брашно, захарта, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.
3. Смесете мокрите съставки:
В отделна купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, прясното мляко и разтопеното масло. Разбъркайте до еднородна смес.
4. Комбинирайте всичко:
Изсипете мократа смес в купата със сухите съставки. Разбъркайте внимателно, докато получите гъсто, хомогенно тесто. Ако използвате царевични зърна или семена, добавете ги на този етап.
5. Печене:
Изсипете тестото в подготвената форма и загладете повърхността.
Печете около 35-40 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе суха. Повърхността трябва да е златисто-кафява.
6. Охлаждане и сервиране:
Извадете хляба от фурната и го оставете да се охлади за 10 минути във формата. След това го извадете внимателно и оставете да се охлади напълно върху решетка. Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар