Цяло печено пиле с картофи, розмарин и чесън.Вкусна идея за семеен обяд или вечеря!
Необходими продукти:
За пилето:
1 цяло пиле (около 1.5-2 кг)
3-4 скилидки чесън (нарязани на половинки)
2-3 клонки пресен розмарин
1 лимон (нарязан на половинки)
2-3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици масло (меко)
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. чесън на прах
За картофите:
1 кг картофи (средно големи, нарязани на четвъртинки)
2-3 скилидки чесън (цели)
2 супени лъжици зехтин
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сушен розмарин (или няколко пресни клонки)
1 ч. л. червен пипер
1. Подготовка на пилето:
Предварително загрейте фурната на 200°C.
Почистете пилето и го подсушете с кухненска хартия.
Смесете зехтина, мекото масло, червения пипер, солта, черния пипер и чесъна на прах в малка купа. Намажете добре пилето отвън и под кожата, за да стане по-сочно и ароматно.
Поставете нарязания лимон, чесъна и пресния розмарин във вътрешността на пилето. Това ще добави допълнителен вкус и аромат.
2. Подготовка на картофите:
Нарежете картофите на четвъртинки и ги поставете в голяма купа.
Добавете зехтина, солта, черния пипер, червения пипер и сушения розмарин. Разбъркайте добре, за да се покрият картофите равномерно.
Поставете картофите в тавичка около пилето. Добавете няколко цели скилидки чесън и пресен розмарин върху тях за допълнителен аромат.
3. Печене:
Поставете пилето в средата на тавичката, заобиколено от картофите.
Печете в предварително загрятата фурна за около 1 час и 30 минути.
По време на печенето, поливайте пилето със соса, който се образува в тавичката, за да стане кожата хрупкава и ароматна.
4. Завършек:
След изпичането, оставете пилето да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете.
Поднесете с картофите, като добавите пресен розмарин за декорация. Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар