Мед - бутикова селекция:

Цяло печено пиле с картофи, розмарин и чесън


Цяло печено пиле с картофи, розмарин и чесън.Вкусна идея за семеен обяд или вечеря!

Необходими продукти:

За пилето:

1 цяло пиле (около 1.5-2 кг)

3-4 скилидки чесън (нарязани на половинки)

2-3 клонки пресен розмарин

1 лимон (нарязан на половинки)

2-3 супени лъжици зехтин

2 супени лъжици масло (меко)

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

1/2 ч. л. чесън на прах

За картофите:

1 кг картофи (средно големи, нарязани на четвъртинки)

2-3 скилидки чесън (цели)

2 супени лъжици зехтин

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

1 ч. л. сушен розмарин (или няколко пресни клонки)

1 ч. л. червен пипер


1. Подготовка на пилето:

Предварително загрейте фурната на 200°C.

Почистете пилето и го подсушете с кухненска хартия.

Смесете зехтина, мекото масло, червения пипер, солта, черния пипер и чесъна на прах в малка купа. Намажете добре пилето отвън и под кожата, за да стане по-сочно и ароматно.

Поставете нарязания лимон, чесъна и пресния розмарин във вътрешността на пилето. Това ще добави допълнителен вкус и аромат.

2. Подготовка на картофите:

Нарежете картофите на четвъртинки и ги поставете в голяма купа.

Добавете зехтина, солта, черния пипер, червения пипер и сушения розмарин. Разбъркайте добре, за да се покрият картофите равномерно.

Поставете картофите в тавичка около пилето. Добавете няколко цели скилидки чесън и пресен розмарин върху тях за допълнителен аромат.

3. Печене:

Поставете пилето в средата на тавичката, заобиколено от картофите.

Печете в предварително загрятата фурна за около 1 час и 30 минути.

По време на печенето, поливайте пилето със соса, който се образува в тавичката, за да стане кожата хрупкава и ароматна.

4. Завършек:

След изпичането, оставете пилето да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете.

Поднесете с картофите, като добавите пресен розмарин за декорация. Добър апетит!

Коментари