Домашни канелени рулца (Cinnamon Rolls). Известни със своята мека, пухкава текстура, богат аромат на канела и сладък, леко карамелизиран вкус, те са десерт, на който трудно някой може да устои.
Необходими съставки:
За тестото:
500 г брашно
7 г суха мая (или 25 г прясна мая)
250 мл топло мляко
75 г захар
75 г разтопено масло
1 яйце
1 ч. л. сол
За плънката:
100 г кафява захар (за карамелизиран ефект)
2 с. л. канела
75 г разтопено масло
50 г нарязани орехи или пекани (по избор, за допълнителна текстура)
За глазурата:
100 г крема сирене
50 г меко масло
100 г пудра захар
1 ч. л. ванилов екстракт
1-2 с. л. прясно мляко (за по-гладка консистенция)
Ето как се приготвят:
1. Приготвяне на тестото:
Разтворете маята в топлото мляко с 1 с. л. захар и оставете да се активира (10 минути).
В купа смесете брашното, захарта и солта.
Добавете маята, яйцето и разтопеното масло и омесете меко тесто.
Покрийте купата и оставете тестото да втаса 1,5 часа.
2. Оформяне на рулцата:
Разточете тестото на правоъгълник (40×30 см).
Намажете с разтопеното масло.
Смесете кафявата захар и канелата, поръсете тестото равномерно.
Добавете натрошените ядки за хрупкава текстура.
Навийте тестото на руло и нарежете на 12 парчета.
Подредете ги в тава с малко разстояние между тях.
Покрийте и оставете да втасат още 40 минути.
3. Печене:
Загрейте фурната на 180°C.
Печете 20-25 минути, докато рулцата станат златистокафяви, но не прекалено тъмни.
4. Глазура (важно!):
Разбийте крема сиренето, маслото, пудрата захар, ванилията и млякото до гладкост.
Нанесете върху още топли рулца, за да се разтопи и да се постигне красивият ефект, както на снимката. 😋😋😋

Коментари
Публикуване на коментар