Мед - бутикова селекция:

Домашни канелени рулца


Домашни канелени рулца (Cinnamon Rolls). Известни със своята мека, пухкава текстура, богат аромат на канела и сладък, леко карамелизиран вкус, те са десерт, на който трудно някой може да устои. 

Необходими съставки:

За тестото:

500 г брашно

7 г суха мая (или 25 г прясна мая)

250 мл топло мляко

75 г захар

75 г разтопено масло

1 яйце

1 ч. л. сол

За плънката:

100 г кафява захар (за карамелизиран ефект)

2 с. л. канела

75 г разтопено масло

50 г нарязани орехи или пекани (по избор, за допълнителна текстура)

За глазурата:

100 г крема сирене

50 г меко масло

100 г пудра захар

1 ч. л. ванилов екстракт

1-2 с. л. прясно мляко (за по-гладка консистенция)

Ето как се приготвят:

1. Приготвяне на тестото:

Разтворете маята в топлото мляко с 1 с. л. захар и оставете да се активира (10 минути).

В купа смесете брашното, захарта и солта.

Добавете маята, яйцето и разтопеното масло и омесете меко тесто.

Покрийте купата и оставете тестото да втаса 1,5 часа.

2. Оформяне на рулцата:

Разточете тестото на правоъгълник (40×30 см).

Намажете с разтопеното масло.

Смесете кафявата захар и канелата, поръсете тестото равномерно.

Добавете натрошените ядки за хрупкава текстура.

Навийте тестото на руло и нарежете на 12 парчета.

Подредете ги в тава с малко разстояние между тях.

Покрийте и оставете да втасат още 40 минути.

3. Печене:

Загрейте фурната на 180°C.

Печете 20-25 минути, докато рулцата станат златистокафяви, но не прекалено тъмни.

4. Глазура (важно!):

Разбийте крема сиренето, маслото, пудрата захар, ванилията и млякото до гладкост.

Нанесете върху още топли рулца, за да се разтопи и да се постигне красивият ефект, както на снимката. 😋😋😋

Коментари