Мед - бутикова селекция:

Домашни шоколадови трюфели


Домашни шоколадови трюфели. Знаете ли, че този емблематичен десерт има френски произход и според най-разпространената теория е създаден случайно в края на 19-ти или началото на 20-ти век? Смята се, че френският сладкар Огюст Ескофие или негов ученик случайно налял гореща сметана върху нарязан шоколад, вместо върху друга съставка. Това довело до получаването на гладка, плътна маса – ганаш. След като изстинал, ганашът бил оформен на малки топчета, оваляни в какао на прах, което им придавало вида на истински трюфели – редките и скъпи гъби, на които са кръстени. Ако обичате шоколад и десертите с него, вижте как да приготвите тези неустоими трюфели - подходящи както за моментите, когато имате нужда от бърз десерт у дома, така и за специални поводи със специални гости. 

Необходими продукти (за около 20-25 трюфела):

✅ 200 г черен шоколад (минимум 55% какао)

✅ 100 мл течна сметана (мин. 30% масленост)

✅ 30 г масло (меко, на стайна температура)

✅ 1 ч. л. мед (по желание, за по-мек вкус)

✅ 1 ч. л. ванилов екстракт (по желание)

✅ Какао на прах, шоколадови стърготини, натрошени ядки или кокосови стърготини за овалване

Начин на приготвяне:

Подготовка на ганаша:

✔️ Нарежете шоколада на ситно и го поставете в купа.

✔️ Загрейте сметаната на умерен огън, докато започне много леко да къкри (но не я оставяйте да заври).

✔️ Излейте горещата сметана върху шоколада и оставете за 1 минута.

✔️ Разбъркайте с шпатула или бъркалка, докато получите гладък и лъскав ганаш.

✔️ Добавете маслото и разбъркайте до пълно разтопяване.

✔️ При желание, добавете мед и ванилов екстракт за допълнителен аромат.

Охлаждане:

✔️ Покрийте купата с фолио и оставете ганаша в хладилника за 2-3 часа, докато стегне достатъчно, за да може да се оформя.

Оформяне на трюфелите:

✔️ Извадете ганаша и с помощта на чаена лъжичка или малка лъжица загребвайте малки порции.

✔️ Оформете бързо топчета с ръце (ако лепнат, можете да поръсите дланите си с какао или да ги охладите леко).

Овалване и финален щрих:

✔️ Оваляйте трюфелите в какао на прах, смлени ядки, шоколадови стърготини или кокос.

✔️ Поставете ги върху хартия за печене и ги оставете в хладилника за още 30 минути, за да стегнат.

Съхранение:

Съхранявайте трюфелите в херметически затворена кутия в хладилник до 1 седмица.

Може да се замразят за по-дълго съхранение (до 1 месец). 

Споделете дали тази рецепта ви харесва! 😋 Да ви е сладко!

Коментари