Мед - бутикова селекция:

Яйца Бенедикт


Яйца Бенедикт - златисто-кафяви препечени хлебчета, кадифен сос Холандез и рохки поширани яйца. Истинско усещане за гурме изживяване! В допълнение са и тънки резени прошуто и свежи зелени билки - абсолютен изтънчен завършек. 

Необходими продукти (2 порции):

✅ За яйцата:

2 пресни яйца

500 мл вода

1 с. л. оцет

✅ За холандезовия сос:

2 жълтъка

100 г разтопено масло

1 ч. л. лимонов сок

Сол и бял пипер на вкус

✅ Допълнително:

2 английски мъфина (или филии бриош)

4 тънки резена прошуто

Пресен магданоз или див лук за декорация

Начин на приготвяне:

1️⃣ Поширане на яйцата:

🔸В малка тенджера загрейте вода, добавете оцета и оставете да къкри (без да кипи).

🔸Разбъркайте водата, за да създадете въртеливо движение, и внимателно добавете яйцето. Гответе 3 минути.

🔸Извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия.

2️⃣ Приготвяне на холандезовия сос:

🔸В термоустойчива купа разбийте жълтъците с лимоновия сок.

🔸Поставете купата на водна баня и добавяйте разтопеното масло на тънка струя, като разбърквате енергично, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и бял пипер.

3️⃣ Сглобяване на ястието:

🔸Препечете мъфините (бриош хлебчетата) до златисто.

🔸Върху всяка половина поставете резен прошуто, поширано яйце и полейте с соса Холандез.

🔸Гарнирайте с нарязан магданоз или див лук.

Това ястие е идеално за специална закуска или брънч, който ще впечатли всеки! 🤩

Приятен апетит!

Коментари