Мед - бутикова селекция:

Италиански ябълков пай - Torta di mele


Torta di Mele с маслено тесто – традиционен италиански ябълков пай, който е лесен за приготвяне и безкрайно вкусен. Това е класически десерт в Италия, който се приготвя с прости съставки като ябълки, брашно, захар, яйца и масло, често овкусен с канела или лимон за допълнителен аромат. 

Необходими продукти:

За масленото тесто:

▪️250 г брашно

▪️125 г студено масло, нарязано на кубчета

▪️80 г пудра захар

▪️1 яйце

▪️Щипка сол

▪️1 ч. л. ванилов екстракт или настъргана лимонова кора

За пълнежа:

▪️3-4 ябълки ("Златна превъзходна" или зелени ябълки)

▪️50 г кристална захар

▪️1 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на масленото тесто:

В купа смесете брашното, пудрата захар и щипката сол. Добавете нарязаното студено масло и разтрийте с върха на пръстите си, докато получите трохи.

Добавете яйцето и ванилията (или лимоновата кора) и замесете бързо тесто. Не месете прекалено дълго, за да не стане твърдо при печене.

Оформете тестото на диск, увийте в стреч фолио и охладете в хладилник за поне 30 минути.

2. Подготовка на ябълковия пълнеж:

Обелете и нарежете ябълките на тънки резени.

Поставете ги в купа и смесете със захарта, канелата и лимоновия сок. Оставете настрани за 15-20 минути, за да се овкусят.

3. Сглобяване и печене:

Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 3-4 мм. Прехвърлете го във форма за тарт (∅ 22-24 см), като оформите добре ръбовете. Надупчете дъното с вилица. Ооо

Поръсете дъното с малко брашно или смлени бадеми (те ще абсорбират влагата от ябълките).

Подредете ябълките върху тестото в кръгла форма, като леко ги застъпвате.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35-40 минути или докато тестото стане златисто.

4. Завършек:

След като тортата се охлади леко, може да я поръсите с пудра захар или да я глазирате с малко затоплено кайсиево сладко за блясък.

Тази версия на Torta di Mele наподобява тарт и има хрупкава маслена основа, която се съчетава перфектно със сочния ябълков пълнеж.

Да ви е сладко! 🩷

Коментари