Torta di Mele с маслено тесто – традиционен италиански ябълков пай, който е лесен за приготвяне и безкрайно вкусен. Това е класически десерт в Италия, който се приготвя с прости съставки като ябълки, брашно, захар, яйца и масло, често овкусен с канела или лимон за допълнителен аромат.
Необходими продукти:
За масленото тесто:
▪️250 г брашно
▪️125 г студено масло, нарязано на кубчета
▪️80 г пудра захар
▪️1 яйце
▪️Щипка сол
▪️1 ч. л. ванилов екстракт или настъргана лимонова кора
За пълнежа:
▪️3-4 ябълки ("Златна превъзходна" или зелени ябълки)
▪️50 г кристална захар
▪️1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на масленото тесто:
В купа смесете брашното, пудрата захар и щипката сол. Добавете нарязаното студено масло и разтрийте с върха на пръстите си, докато получите трохи.
Добавете яйцето и ванилията (или лимоновата кора) и замесете бързо тесто. Не месете прекалено дълго, за да не стане твърдо при печене.
Оформете тестото на диск, увийте в стреч фолио и охладете в хладилник за поне 30 минути.
2. Подготовка на ябълковия пълнеж:
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени.
Поставете ги в купа и смесете със захарта, канелата и лимоновия сок. Оставете настрани за 15-20 минути, за да се овкусят.
3. Сглобяване и печене:
Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 3-4 мм. Прехвърлете го във форма за тарт (∅ 22-24 см), като оформите добре ръбовете. Надупчете дъното с вилица. Ооо
Поръсете дъното с малко брашно или смлени бадеми (те ще абсорбират влагата от ябълките).
Подредете ябълките върху тестото в кръгла форма, като леко ги застъпвате.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35-40 минути или докато тестото стане златисто.
4. Завършек:
След като тортата се охлади леко, може да я поръсите с пудра захар или да я глазирате с малко затоплено кайсиево сладко за блясък.
Тази версия на Torta di Mele наподобява тарт и има хрупкава маслена основа, която се съчетава перфектно със сочния ябълков пълнеж.
Да ви е сладко! 🩷

Коментари
Публикуване на коментар