Мед - бутикова селекция:

Италиански каноли с маскарпоне, шоколад и шам фъстък


Италиански каноли с маскарпоне, шоколад и шам фъстък - изкушение без граници!Италианските каноли са емблематичен десерт, произхождащ от Сицилия. Името „каноли“ идва от италианската дума за „малки тръбички“, което описва хрупкавата пържена кора, оформена като цилиндър.

Историята им датира още от арабското влияние в Сицилия през Средновековието. Легендата разказва, че канолите първоначално са били създадени като символ на изобилие и радост по време на карнавала в град Катания. Те бързо се превръщат в празничен десерт и скоро стават част от кулинарната традиция на Италия.
Класическият пълнеж е сладка рикота, често смесена с пудра захар, ванилия, шоколадови парченца и цитрусови кори, но днес канолите се срещат в много различни вариации, като в пълнежа се използват още маскарпоне, сметана, домашен яйчен крем, ядки, сушени плодове и др. Най-ключовото е, че този десерт винаги запазва своята изкусителна комбинация от хрупкава кора и кремообразен пълнеж.
В наши дни канолите са не просто традиционен италиански десерт, но и обичано лакомство по целия свят, символизиращо италианската страст към изкуството на десертите. Както казват италианците: "La dolce vita" започва с хапка каноли!
Ако искате да ги приготвите, вижте как:

Необходими продукти:

За корите (обвивките):

  • 250 г брашно

  • 30 г захар

  • 30 г студено масло (на кубчета)

  • 1 яйце

  • 50 мл сухо бяло вино или ябълков оцет

  • Щипка сол

  • Растително олио за пържене (слънчогледово или рапично)

За крема:

  • 250 г маскарпоне

  • 200 мл сладкарска сметана (студена)

  • 100 г пудра захар

  • 50 г тъмен шоколад (настърган)

  • 50 г шамфъстък (ситно натрошен)

  • 1 ч.л. ванилов екстракт

За декорация:

  • Допълнително натрошен шамфъстък

  • Стърготини тъмен шоколад

  • Пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

1. Подготовка на тестото:

В купа смесете брашното, захарта и щипката сол.

Добавете студеното масло и претрийте с ръце до трохи.

Сложете яйцето и виното/оцета и омесете до меко, гладко тесто.

Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

2. Приготвяне на корите:

Разточете тестото на тънка кора (около 1.5 мм) и изрежете кръгове или квадрати.

Увийте около метални форми за каноли и запечатайте краищата с малко вода.

Изпържете в сгорещено олио до златисто (около 1–2 минути на страна).

Извадете, отцедете върху кухненска хартия и внимателно отстранете формите.

3. Крем пълнеж:

В купа разбийте маскарпонето с пудрата захар до крем.

Добавете студената сметана и разбийте до пухкав крем.

Прибавете ваниловия екстракт, настъргания шоколад и шамфъстъка. Разбъркайте внимателно.


4. Сглобяване и декорация:

Напълнете корите с крем с помощта на пош.


Декорирайте краищата с още шамфъстък, шоколадови стърготини и пудра захар.


По желание добавете шоколадови листенца или портокалови корички за елегантен завършек.

Коментари