Италиански каноли с маскарпоне, шоколад и шам фъстък - изкушение без граници!Италианските каноли са емблематичен десерт, произхождащ от Сицилия. Името „каноли“ идва от италианската дума за „малки тръбички“, което описва хрупкавата пържена кора, оформена като цилиндър.
Необходими продукти:
За корите (обвивките):
-
250 г брашно
-
30 г захар
-
30 г студено масло (на кубчета)
-
1 яйце
-
50 мл сухо бяло вино или ябълков оцет
-
Щипка сол
-
Растително олио за пържене (слънчогледово или рапично)
За крема:
-
250 г маскарпоне
-
200 мл сладкарска сметана (студена)
-
100 г пудра захар
-
50 г тъмен шоколад (настърган)
-
50 г шамфъстък (ситно натрошен)
-
1 ч.л. ванилов екстракт
За декорация:
-
Допълнително натрошен шамфъстък
-
Стърготини тъмен шоколад
-
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на тестото:
В купа смесете брашното, захарта и щипката сол.
Добавете студеното масло и претрийте с ръце до трохи.
Сложете яйцето и виното/оцета и омесете до меко, гладко тесто.
Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Приготвяне на корите:
Разточете тестото на тънка кора (около 1.5 мм) и изрежете кръгове или квадрати.
Увийте около метални форми за каноли и запечатайте краищата с малко вода.
Изпържете в сгорещено олио до златисто (около 1–2 минути на страна).
Извадете, отцедете върху кухненска хартия и внимателно отстранете формите.
3. Крем пълнеж:
В купа разбийте маскарпонето с пудрата захар до крем.
Добавете студената сметана и разбийте до пухкав крем.
Прибавете ваниловия екстракт, настъргания шоколад и шамфъстъка. Разбъркайте внимателно.
4. Сглобяване и декорация:
Напълнете корите с крем с помощта на пош.
Декорирайте краищата с още шамфъстък, шоколадови стърготини и пудра захар.
По желание добавете шоколадови листенца или портокалови корички за елегантен завършек.

Коментари
Публикуване на коментар