Мед - бутикова селекция:

Класически гръцки пържени тиквички


Класически гръцки пържени тиквички (Τηγανητά κολοκυθάκια – Tiganita Kolokythakia)! Върховна наслада! Това е една от най-обичаните гръцки рецепти – тънко нарязани тиквички, панирани и изпържени до съвършено златисто с леко хрупкава текстура. Обикновено се сервират с дзадзики или друг свеж сос. Известно е, че те са много обичани и по нашите географски ширини и ето защо, вижте как се приготвят.

Необходими продукти (за 3-4 порции):

2 средни тиквички

1 ч. л. сол (за отцеждане)

½ ч.ч. брашно (или смес от брашно и царевично нишесте за по-хрупкава коричка)

½ ч.ч. газирана вода или бира (по желание, за по-лека панировка)

1 яйце (по желание, за по-стегната панировка)

½ ч. л. черен пипер

½ ч. л. сух риган

½ ч. л. чесън на прах (по желание)

Олио или зехтин за пържене

За сервиране:

Дзадзики или гъсто кисело мляко

Прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:

Подготовка на тиквичките:

✔️ Нарежете тиквичките на тънки филийки по дължина (около 2-3 мм дебелина).

✔️ Поръсете ги със сол и ги оставете в гевгир за 15-20 минути, за да се отцеди излишната влага. Подсушете ги добре с кухненска хартия.

Приготвяне на панировката:

✔️ В купа смесете брашното, черния пипер, ригана и чесъна на прах.

✔️ Ако използвате бира или газирана вода, добавете ги постепенно, докато получите гъста, но гладка смес. Може да добавите и яйце за по-плътна текстура.

Пържене:

✔️ Загрейте олиото в дълбок тиган (около 170-180°C).

✔️ Оваляйте всяка филийка тиквичка в брашно (за по-тънка коричка) или я потопете директно в панировката.

✔️ Изпържете до златисто – около 2 минути от всяка страна.

✔️ Отцедете върху кухненска хартия.

Сервиране:

Поднесете тиквичките топли, гарнирайки със сос дзадзики и лимонови резенчета.

Тези тиквички са хрупкави, ароматни и невероятно вкусни – идеални за предястие или гарнитура към всяко меню! 🥰 Да ви е вкусно!

Коментари