Класически гръцки пържени тиквички (Τηγανητά κολοκυθάκια – Tiganita Kolokythakia)! Върховна наслада! Това е една от най-обичаните гръцки рецепти – тънко нарязани тиквички, панирани и изпържени до съвършено златисто с леко хрупкава текстура. Обикновено се сервират с дзадзики или друг свеж сос. Известно е, че те са много обичани и по нашите географски ширини и ето защо, вижте как се приготвят.
Необходими продукти (за 3-4 порции):
2 средни тиквички
1 ч. л. сол (за отцеждане)
½ ч.ч. брашно (или смес от брашно и царевично нишесте за по-хрупкава коричка)
½ ч.ч. газирана вода или бира (по желание, за по-лека панировка)
1 яйце (по желание, за по-стегната панировка)
½ ч. л. черен пипер
½ ч. л. сух риган
½ ч. л. чесън на прах (по желание)
Олио или зехтин за пържене
За сервиране:
Дзадзики или гъсто кисело мляко
Прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
Подготовка на тиквичките:
✔️ Нарежете тиквичките на тънки филийки по дължина (около 2-3 мм дебелина).
✔️ Поръсете ги със сол и ги оставете в гевгир за 15-20 минути, за да се отцеди излишната влага. Подсушете ги добре с кухненска хартия.
Приготвяне на панировката:
✔️ В купа смесете брашното, черния пипер, ригана и чесъна на прах.
✔️ Ако използвате бира или газирана вода, добавете ги постепенно, докато получите гъста, но гладка смес. Може да добавите и яйце за по-плътна текстура.
Пържене:
✔️ Загрейте олиото в дълбок тиган (около 170-180°C).
✔️ Оваляйте всяка филийка тиквичка в брашно (за по-тънка коричка) или я потопете директно в панировката.
✔️ Изпържете до златисто – около 2 минути от всяка страна.
✔️ Отцедете върху кухненска хартия.
Сервиране:
Поднесете тиквичките топли, гарнирайки със сос дзадзики и лимонови резенчета.
Тези тиквички са хрупкави, ароматни и невероятно вкусни – идеални за предястие или гарнитура към всяко меню! 🥰 Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар