Класически картофен огретен (гратен). Това е ястие, което ще се хареса на повечето от вас и особено на по-върлите фенове на картофени вкусотийки. Нужни са:
🔸1 кг картофи (за предпочитане жълти, с по-малко нишесте)
🔸300 мл течна готварска сметана (30-35% масленост)
🔸200 мл прясно мляко
🔸2 скилидки чесън (смачкани или нарязани на ситно)
🔸100 г настъргано сирене Грюер (или Ементал, Чедър, Пармезан)
🔸50 г масло (за намазване и допълнителен вкус)
🔸Сол и черен пипер на вкус
🔸Щипка индийско орехче (по желание)
🔸Свежа мащерка или магданоз за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на картофите – Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки (около 2-3 мм). Най-добре става с мандолина.
2. Приготвяне на соса – В касерола загрейте прясното мляко и сметаната на слаб огън. Добавете смачкания чесън, сол, черен пипер и индийско орехче. Оставете да къкри 2-3 минути, но не кипвайте.
3. Подреждане в тава – Намажете дъното на керамична или стъклена тава с масло. Подредете слой картофи, след което залейте с част от млечно-сметановата смес и поръсете с малко сирене. Повторете процеса, докато използвате всички продукти.
4. Завършек – Най-отгоре залейте с останалата смес и поръсете обилно с настъргано сирене.
5. Печене – Загрейте фурната на 180°C (горен и долен реотан). Печете около 45-50 минути, докато картофите омекнат, а коричката стане златиста и хрупкава. Ако започне да потъмнява прекалено рано, покрийте с алуминиево фолио и махнете в последните 10 минути.
6. Сервиране – Оставете огретена да почине 5-10 минути преди сервиране. Поръсете с пресни подправки за свежест.
Съвети:
✔️ За по-богат вкус можете да добавите слой бекон или карамелизиран лук.
✔️ Ако искате по-хрупкава коричка, добавете няколко супени лъжици галета върху сиренето преди печене.
✔️ Огретенът се сервира чудесно като гарнитура към месо или като самостоятелно ястие с чаша бяло вино.
Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар