Мед - бутикова селекция:

Класически печен чийзкейк в нюйоркски стил


Класически печен чийзкейк, вдъхновен от нюйоркския стил. Изискана сладка идея за дните, които искаме да направим специални!

За основата:

200 г бисквити „Грахам“ (или „Дижестив“)

80 г разтопено масло

1 с. л. какао (по избор)

1 с. л. кафява захар (по избор)

За крема:

600 г крем сирене (Филаделфия или друго висококачествено)

200 мл сладкарска сметана (30-35%)

3 яйца

150 г захар

1 ванилова шушулка или 1 ч.л. ванилов екстракт

1 с. л. лимонов сок

1 с. л. царевично нишесте

За печене:

Приготвяне на основата:

Натрошете бисквитите на фини трохи и смесете с разтопеното масло, какаото и захарта.

Разпределете и притиснете в основата на рингова форма (Ø 20-22 см) и охладете в хладилника за 15 мин.

Приготвяне на крема:

Разбийте крем сиренето със захарта до пухкавост.

Добавете едно по едно яйцата, като разбивате леко.

Добавете сметаната, ванилията, лимоновия сок и нишестето. Разбъркайте внимателно.

Печене:

Загрейте фурната на 160°C.

Поставете формата върху двойно фолио (дъното и стените на формата се увиват с два слоя алуминиево фолио) и в по-голяма тава с вода (водна баня).

Печете 60-70 минути, докато краищата стегнат, но центърът е леко подвижен.

Изключете фурната и оставете чийзкейка вътре за още 30 минути.

Охлаждане и украса:

Охладете напълно и приберете в хладилника за 4-6 часа (най-добре за една нощ).

Декорирайте с ядливи цветя и поръсете с цветни поръски за естетичен ефект. По желание можете да украсите с ягоди, боровинки или други плодове или плодови топинги, съобразени с личните предпочитания. 🙂 Да ви е сладко!

Коментари