Класически печен чийзкейк, вдъхновен от нюйоркския стил. Изискана сладка идея за дните, които искаме да направим специални!
За основата:
200 г бисквити „Грахам“ (или „Дижестив“)
80 г разтопено масло
1 с. л. какао (по избор)
1 с. л. кафява захар (по избор)
За крема:
600 г крем сирене (Филаделфия или друго висококачествено)
200 мл сладкарска сметана (30-35%)
3 яйца
150 г захар
1 ванилова шушулка или 1 ч.л. ванилов екстракт
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. царевично нишесте
За печене:
Приготвяне на основата:
Натрошете бисквитите на фини трохи и смесете с разтопеното масло, какаото и захарта.
Разпределете и притиснете в основата на рингова форма (Ø 20-22 см) и охладете в хладилника за 15 мин.
Приготвяне на крема:
Разбийте крем сиренето със захарта до пухкавост.
Добавете едно по едно яйцата, като разбивате леко.
Добавете сметаната, ванилията, лимоновия сок и нишестето. Разбъркайте внимателно.
Печене:
Загрейте фурната на 160°C.
Поставете формата върху двойно фолио (дъното и стените на формата се увиват с два слоя алуминиево фолио) и в по-голяма тава с вода (водна баня).
Печете 60-70 минути, докато краищата стегнат, но центърът е леко подвижен.
Изключете фурната и оставете чийзкейка вътре за още 30 минути.
Охлаждане и украса:
Охладете напълно и приберете в хладилника за 4-6 часа (най-добре за една нощ).
Декорирайте с ядливи цветя и поръсете с цветни поръски за естетичен ефект. По желание можете да украсите с ягоди, боровинки или други плодове или плодови топинги, съобразени с личните предпочитания. 🙂 Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар