Това е истинско кулинарно изкушение, което ще впечатли всеки или почти всеки! Прекрасният крем брюле!
Необходими продукти (за 4 порции):
▪️500 мл течна сметана (поне 30% масленост)
▪️5 бр. жълтъци
▪️80 г захар (плюс още 40 г за карамелизация)
▪️1 бр. ванилова шушулка (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
▪️Щипка сол
За декорация:
▪️Къпини, малини, боровинки
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на сместа за крема.
Загрейте сметаната на слаб огън, като добавите разполовената ванилова шушулка (или ванилов екстракт). Не трябва да завира – само да се загрее добре. След това отстранете от огъня и оставете така за 10 минути.
В купа разбийте жълтъците с 80 г захар и щипка сол, докато станат светли и пухкави (не прекалявайте с разбиването, за да не влезе твърде много въздух).
Бавно, на тънка струя, изсипете топлата сметана към жълтъците, като бъркате непрекъснато.
2. Печене на водна баня.
Прецедете сместа през фина цедка, за да стане идеално гладка.
Разпределете крема в керамични купички (рамекини) и ги сложете в тава.
Налейте гореща вода в тавата, така че да стига до половината височина на купичките – това ще гарантира бавен и равномерен печен крем.
Печете в предварително загрята фурна на 150°C (без вентилатор) за 35-40 минути, докато кремът стегне, но средата все още леко се клати при разклащане.
Извадете купичките и ги оставете да се охладят напълно, след което сложете в хладилник за поне 4 часа (или цяла нощ).
3. Карамелизация на захарта.
Поръсете по 1 с. л. фина захар върху всеки крем.
С кухненска горелка разтопете захарта, докато стане златисто-кафява и хрупкава. Ако нямате горелка, сложете купичките във фурната на грил за 2-3 минути (гледайте внимателно, за да не изгори).
4. Декорация и поднасяне.
Оставете карамела да се втвърди за 2-3 минути.
Декорирайте с пресни къпини, малини и боровинки, точно както е на снимката. По желание добавете и малки парченца карамелизирана захар за допълнителна хрупкавост.
Съвети за перфектен резултат:
✔ Температурата е ключова: Печете на посочените градуси, за да избегнете шупли.
✔ Прецеждането е задължително – така кремът ще стане невероятно копринен и гладък.
✔ Карамелът трябва да е тънък – ако е прекалено дебел, ще бъде трудно за разбиване с лъжичка.
Опитайте! 🫠

Коментари
Публикуване на коментар