Кремообразно и ароматно италианско ризото с гъби, аспержи и шафран. Чудесна рецепта за един хубав обяд или вечеря.
За приготвяне на ризотото:
1 ч.ч. ориз арборио
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
4 ч.ч. зеленчуков бульон (горещ)
1/2 ч.л. шафран, накиснат в 2 с.л. топла вода
200 г пресни гъби (манатарки, печурки или шийтаке), нарязани
150 г аспержи, нарязани на парчета
1/2 ч.ч. настърган пармезан
2 с.л. масло
Сол и черен пипер на вкус
За декорация:
Свежи листа магданоз или босилек
Малко допълнителен пармезан
Капки зехтин за финал
Приготвяне:
1. Подготовка:
Загрейте бульона в тенджера и го дръжте топъл на слаб огън.
Накиснете шафрана в малко топла вода, за да освободи цвета и аромата си.
2. Задушаване на зеленчуците:
В дълбок тиган или тенджера загрейте 1 с.л. зехтин.
Задушете нарязаните аспержи за 3-4 минути, докато омекнат, но да останат и леко хрупкави. Извадете ги и ги оставете настрани.
Добавете още 1 с.л. зехтин и задушете гъбите, докато станат златисти. Извадете и тях.
3. Приготвяне на ризотото:
В същия съд задушете лука и чесъна на слаб огън до омекване (без да покафенеят).
Добавете ориза и разбъркайте, докато зърната станат леко прозрачни.
Деглазирайте с бялото вино и гответе, докато се изпари почти напълно.
4. Готвене с бульон:
Започнете да добавяте по 1 черпак топъл бульон към ориза, като разбърквате постоянно. Изчаквайте течността да се поеме напълно, преди да добавите следващия черпак.
След около 10 минути добавете шафрана с течността и продължете да добавяте бульон.
5. Финални добавки:
Когато оризът е почти готов (след около 18-20 минути), върнете гъбите и аспержите в тигана. Разбъркайте добре.
Махнете от огъня и добавете маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте, докато ризотото стане кремообразно. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
6. Сервиране:
Поднесете ризотото в красива чиния, гарнирано с пресни листа магданоз или босилек, допълнителен пармезан и капки зехтин за финален блясък. Добър апетит! 🙂

Коментари
Публикуване на коментар