Мед - бутикова селекция:

Кремообразно ризото с гъби, аспержи и шафран

 


Кремообразно и ароматно италианско ризото с гъби, аспержи и шафран. Чудесна рецепта за един хубав обяд или вечеря.

За приготвяне на ризотото:

1 ч.ч. ориз арборио

2 с.л. зехтин

1 малка глава лук, ситно нарязана

2 скилидки чесън, ситно нарязани

1/2 ч.ч. сухо бяло вино

4 ч.ч. зеленчуков бульон (горещ)

1/2 ч.л. шафран, накиснат в 2 с.л. топла вода

200 г пресни гъби (манатарки, печурки или шийтаке), нарязани

150 г аспержи, нарязани на парчета

1/2 ч.ч. настърган пармезан

2 с.л. масло

Сол и черен пипер на вкус

За декорация:

Свежи листа магданоз или босилек

Малко допълнителен пармезан

Капки зехтин за финал

Приготвяне:

1. Подготовка:

Загрейте бульона в тенджера и го дръжте топъл на слаб огън.

Накиснете шафрана в малко топла вода, за да освободи цвета и аромата си.

2. Задушаване на зеленчуците:

В дълбок тиган или тенджера загрейте 1 с.л. зехтин.

Задушете нарязаните аспержи за 3-4 минути, докато омекнат, но да останат и леко хрупкави. Извадете ги и ги оставете настрани.

Добавете още 1 с.л. зехтин и задушете гъбите, докато станат златисти. Извадете и тях.

3. Приготвяне на ризотото:

В същия съд задушете лука и чесъна на слаб огън до омекване (без да покафенеят).

Добавете ориза и разбъркайте, докато зърната станат леко прозрачни.

Деглазирайте с бялото вино и гответе, докато се изпари почти напълно.

4. Готвене с бульон:

Започнете да добавяте по 1 черпак топъл бульон към ориза, като разбърквате постоянно. Изчаквайте течността да се поеме напълно, преди да добавите следващия черпак.

След около 10 минути добавете шафрана с течността и продължете да добавяте бульон.

5. Финални добавки:

Когато оризът е почти готов (след около 18-20 минути), върнете гъбите и аспержите в тигана. Разбъркайте добре.

Махнете от огъня и добавете маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте, докато ризотото стане кремообразно. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

6. Сервиране:

Поднесете ризотото в красива чиния, гарнирано с пресни листа магданоз или босилек, допълнителен пармезан и капки зехтин за финален блясък. Добър апетит! 🙂

Коментари