Кремообразно тирамису с шоколадов слой.
Необходими съставки:
За крема:
500 г маскарпоне
4 жълтъка
150 г захар
200 мл сладкарска сметана (мин. 30% масленост)
1 ч. л. ванилов екстракт
За бишкотите:
300 г бишкоти Savoiardi
300 мл еспресо (охладено)
50 мл ликьор Амарето или Марсала
За шоколадовия слой:
200 г тъмен шоколад (мин. 70% какао)
150 мл течна сметана
За декорация:
Какао на прах
Шоколадови трюфели или стърготини
Начин на приготвяне:
🔸Пригответе крема: Разбийте жълтъците със захарта на водна баня, докато станат бледи и пухкави. Оставете да се охладят. Добавете маскарпонето и ванилията, като разбърквате внимателно. Отделно разбийте сметаната на твърд крем и внимателно я смесете с маскарпонето.
🔸Пригответе шоколадовия слой: Загрейте сметаната, добавете натрошения шоколад и разбъркайте до гладък ганаш.
🔸Сглобяване: Потапяйте бишкотите в кафе с ликьор и подреждайте в съд. Редувайте слой бишкоти, крем и тънък слой шоколад. Повтаряйте до изчерпване.
🔸Финален щрих: Завършете с крем, поръсете с какао и украсете с трюфели.
Оставете в хладилник за минимум 5-6 часа (най-добре за 12 часа), за да се напоят ароматите. 🫠

Коментари
Публикуване на коментар