Мед - бутикова селекция:

Кремообразно тирамису с шоколадов слой


Кремообразно тирамису с шоколадов слой. 

Необходими съставки:

За крема:

500 г маскарпоне

4 жълтъка

150 г захар

200 мл сладкарска сметана (мин. 30% масленост)

1 ч. л. ванилов екстракт

За бишкотите:

300 г бишкоти Savoiardi

300 мл еспресо (охладено)

50 мл ликьор Амарето или Марсала

За шоколадовия слой:

200 г тъмен шоколад (мин. 70% какао)

150 мл течна сметана

За декорация:

Какао на прах

Шоколадови трюфели или стърготини

Начин на приготвяне:

🔸Пригответе крема: Разбийте жълтъците със захарта на водна баня, докато станат бледи и пухкави. Оставете да се охладят. Добавете маскарпонето и ванилията, като разбърквате внимателно. Отделно разбийте сметаната на твърд крем и внимателно я смесете с маскарпонето.

🔸Пригответе шоколадовия слой: Загрейте сметаната, добавете натрошения шоколад и разбъркайте до гладък ганаш.

🔸Сглобяване: Потапяйте бишкотите в кафе с ликьор и подреждайте в съд. Редувайте слой бишкоти, крем и тънък слой шоколад. Повтаряйте до изчерпване.

🔸Финален щрих: Завършете с крем, поръсете с какао и украсете с трюфели.

Оставете в хладилник за минимум 5-6 часа (най-добре за 12 часа), за да се напоят ароматите. 🫠

Коментари