Мед - бутикова селекция:

Лахмаджун - турска пица с пикантна кайма и доматен сос


Лахмаджун – турската тънка пица с пикантна кайма и доматен сос, преминала отдавна границите на Турция. 
Тази рецепта е малко по-различна от автентичната рецепта за лахмаджун, като тук текстурата на тестото е по-балансирана (малко по-дебело и по-хрупкаво по ръбовете), а плънката е с по-интензивен вкус.

Необходими съставки:

За тестото (по-хрупкаво и ароматно):

✔️ 500 г брашно (можете да комбинирате с 50-100 г пълнозърнесто за по-интересен вкус)

✔️ 1 ч. л. сол

✔️ 1 ч. л. захар

✔️ 7 г суха мая (или 25 г прясна мая)

✔️ 250 мл топла вода

✔️ 2 с. л. зехтин

✔️ 1 с. л. кисело мляко (за по-мека текстура)

За плънката (по-богата и пикантна):

✔️ 250 г телешка кайма

✔️ 150 г агнешка кайма (за по-дълбок вкус)

✔️ 1 средна глава червен лук (много ситно нарязан)

✔️ 2 скилидки чесън (смачкани)

✔️ 2 средни домата (настъргани)

✔️ 1 червена чушка (нарязана на дребно)

✔️ 1 зелена чушка (за допълнителна свежест)

✔️ 2 с. л. доматено пюре

✔️ 1 ч. л. червен пипер

✔️ ½ ч. л. пушен червен пипер

✔️ ½ ч. л. лют пипер (по желание)

✔️  1 ч. л. кимион

✔️ 1 ч. л. сушена мента

✔️ ½ ч. л. канела (за топъл аромат)

✔️ Сол и черен пипер на вкус

✔️ 3 с. л. зехтин

✔️ ½ връзка магданоз (ситно нарязан)

За сервиране:

✔️ 100 г сирене фета (или цедено кисело мляко)

✔️ ½ връзка магданоз (за поръсване)

✔️ 1 лимон (нарязан на резени)

✔️ Маслини (зелени или черни)

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на тестото:

Смесете топлата вода, маята и захарта. Оставете 10 минути да шупне.

Добавете брашното, солта, зехтина и киселото мляко. Омесете гладко и меко тесто.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 1 час.

2. Приготвяне на плънката:

Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна.

Добавете чушките, доматеното пюре и настърганите домати. Гответе 5-7 минути.

Прибавете двата вида кайма, подправките и солта. Гответе 10-12 минути, докато сместа стане гъста.

Оставете леко да изстине и добавете магданоза.

3. Оформяне и печене:

Загрейте фурната на 220°C (или 250°C за по-хрупкави ръбове).

Разделете тестото на 4-5 части и разточете в кръг, малко по-дебел от класическия лахмаджун.

Разпределете плънката равномерно, оставяйки леко празен ръб.

Печете 10-12 минути, докато краищата станат хрупкави, но центърът остане леко мек.

4. Сервиране:

Поставете купчинка фета или гъсто кисело мляко в средата.

Поръсете с пресен магданоз.

Поднесете с лимонови резени и маслини.

Какво е различното в тази версия?

✔️ Тестото е леко по-дебело и по-хрупкаво, с добавено кисело мляко за баланс.

✔️ Плънката е по-богата – комбинация от телешка и агнешка кайма, плюс канела за дълбочина.

✔️ Гарнитурата е със сирене фета или кисело мляко за баланс на вкусовете и има леки изменения по отношение на традиционната за лахмаджун гарнитура. 😉 Добър апетит!

Коментари