Лахмаджун – турската тънка пица с пикантна кайма и доматен сос, преминала отдавна границите на Турция. Тази рецепта е малко по-различна от автентичната рецепта за лахмаджун, като тук текстурата на тестото е по-балансирана (малко по-дебело и по-хрупкаво по ръбовете), а плънката е с по-интензивен вкус.
Необходими съставки:
За тестото (по-хрупкаво и ароматно):
✔️ 500 г брашно (можете да комбинирате с 50-100 г пълнозърнесто за по-интересен вкус)
✔️ 1 ч. л. сол
✔️ 1 ч. л. захар
✔️ 7 г суха мая (или 25 г прясна мая)
✔️ 250 мл топла вода
✔️ 2 с. л. зехтин
✔️ 1 с. л. кисело мляко (за по-мека текстура)
За плънката (по-богата и пикантна):
✔️ 250 г телешка кайма
✔️ 150 г агнешка кайма (за по-дълбок вкус)
✔️ 1 средна глава червен лук (много ситно нарязан)
✔️ 2 скилидки чесън (смачкани)
✔️ 2 средни домата (настъргани)
✔️ 1 червена чушка (нарязана на дребно)
✔️ 1 зелена чушка (за допълнителна свежест)
✔️ 2 с. л. доматено пюре
✔️ 1 ч. л. червен пипер
✔️ ½ ч. л. пушен червен пипер
✔️ ½ ч. л. лют пипер (по желание)
✔️ 1 ч. л. кимион
✔️ 1 ч. л. сушена мента
✔️ ½ ч. л. канела (за топъл аромат)
✔️ Сол и черен пипер на вкус
✔️ 3 с. л. зехтин
✔️ ½ връзка магданоз (ситно нарязан)
За сервиране:
✔️ 100 г сирене фета (или цедено кисело мляко)
✔️ ½ връзка магданоз (за поръсване)
✔️ 1 лимон (нарязан на резени)
✔️ Маслини (зелени или черни)
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на тестото:
Смесете топлата вода, маята и захарта. Оставете 10 минути да шупне.
Добавете брашното, солта, зехтина и киселото мляко. Омесете гладко и меко тесто.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 1 час.
2. Приготвяне на плънката:
Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна.
Добавете чушките, доматеното пюре и настърганите домати. Гответе 5-7 минути.
Прибавете двата вида кайма, подправките и солта. Гответе 10-12 минути, докато сместа стане гъста.
Оставете леко да изстине и добавете магданоза.
3. Оформяне и печене:
Загрейте фурната на 220°C (или 250°C за по-хрупкави ръбове).
Разделете тестото на 4-5 части и разточете в кръг, малко по-дебел от класическия лахмаджун.
Разпределете плънката равномерно, оставяйки леко празен ръб.
Печете 10-12 минути, докато краищата станат хрупкави, но центърът остане леко мек.
4. Сервиране:
Поставете купчинка фета или гъсто кисело мляко в средата.
Поръсете с пресен магданоз.
Поднесете с лимонови резени и маслини.
Какво е различното в тази версия?
✔️ Тестото е леко по-дебело и по-хрупкаво, с добавено кисело мляко за баланс.
✔️ Плънката е по-богата – комбинация от телешка и агнешка кайма, плюс канела за дълбочина.
✔️ Гарнитурата е със сирене фета или кисело мляко за баланс на вкусовете и има леки изменения по отношение на традиционната за лахмаджун гарнитура. 😉 Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар