Мед - бутикова селекция:

Лазаня със спанак и рикота


Лазаня със спанак и рикота – класическо италианско ястие! Богато, ароматно и топ идея за ежедневното меню! 

За да си я приготвите у дома, ще са ви необходими:

За доматения сос:

🔸2 с. л. зехтин

🔸1 глава лук, ситно нарязан

🔸2 скилидки чесън, накълцани

🔸500 г доматено пюре

🔸1 ч. л. захар

🔸Сол и черен пипер на вкус

🔸1 ч. л. сух риган

🔸1 ч. л. сух босилек

За спаначената плънка:

🔸500 г пресен спанак (или 300 г замразен)

🔸250 г рикота

🔸50 г настърган пармезан

🔸1 яйце

🔸Сол и черен пипер

Останали съставки:

🔸250 г листа за лазаня

🔸200 г моцарела (за отгоре)

🔸10-12 чери домати, нарязани наполовина

🔸Пресен босилек за декорация

Начин на приготвяне:

Приготвяне на доматения сос:

✔️ В тенджера загрейте зехтина и задушете лука до прозрачност.

✔️ Добавете чесъна, а след минута – доматеното пюре, захарта и подправките.

✔️ Оставете да къкри 15 минути, като разбърквате.

Приготвяне на плънката:

✔️ Бланширайте спанака за 1 минута, отцедете добре и го нарежете.

✔️ Смесете го с рикотата, пармезана, яйцето, сол и черен пипер.

Сглобяване:

✔️ В намазнена тава сложете тънък слой доматен сос.

✔️ Подредете листа лазаня, отгоре намажете с част от спаначната плънка, след това доматен сос.

✔️ Повторете слоевете до изчерпване на продуктите.

✔️ Завършете с доматен сос, резени чери домати и нарязаната моцарела.

Изпичане:

✔️ Покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути на 180°C.

✔️ Махнете фолиото и запечете още 10 минути до златист цвят.

✔️ Оставете да почине 10 минути преди сервиране.

Сервиране:

👉 Гарнирайте с пресен босилек и поднесете топла. 😋 Добър апетит!

Коментари