Мед - бутикова селекция:

Ливански хумус - разядка с нахут и тахан


Ливански хумус - вкусна разядка с нахут и тахан. 

Необходими съставки:

✅ 1 чаша (200 г) сушен нахут (или 1 консерва 400 г, отцеден)

✅ 1/2 ч. л. сода бикарбонат (ако се използва сушен нахут)

✅ 1/3 чаша (80 мл) тахан

✅ 2 с. л. зехтин (студено пресован)

✅ 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок

✅ 1 скилидка чесън (или повече, по вкус)

✅ 1/2 ч. л. сол (или на вкус)

✅ 1/2 ч. л. кимион (по желание)

✅ 3-4 с. л. ледено студена вода

За гарниране:

✅ Зехтин (за поръсване)

✅ Щипка пушен или сладък червен пипер

✅ Прясно нарязан магданоз

✅ Цели сварени зърна нахут

Рецептата е в коментар.

Начин на приготвяне:

Ако използвате сушен нахут:

Накиснете го за 8-12 часа (или цяла нощ) в голям съд с вода и 1/2 ч. л. сода бикарбонат.

На следващия ден го изплакнете добре и варете в достатъчно вода за 45-60 минути, докато стане много мек. Обелете люспите за по-кремообразен хумус.

Ако използвате консервиран нахут:

Отцедете го и го изплакнете добре с гореща вода, за да премахнете консервантите.

Блендиране:

В кухненски робот или блендер сложете сварения и отцеден нахут, чесъна, лимоновия сок, солта и кимиона.

Блендирайте, докато се получи гъста смес.

Добавете тахана и ледената вода, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Това ще направи хумуса копринено гладък.

Добавете зехтина и продължете да блендирате, докато стане напълно кремообразен. Ако е прекалено гъст, добавете още малко ледена вода.

Сервиране:

Сервирайте хумуса в плитка купа, направете лека спирала с лъжица и полейте със струя зехтин.

Поръсете с червен пипер, нарязан магданоз и няколко цели зърна нахут.

Поднасяне:

Сервирайте с топла пита, препечена филийка или зеленчуци за топене. Да ви е вкусно! 

Коментари