Ливански хумус - вкусна разядка с нахут и тахан.
Необходими съставки:
✅ 1 чаша (200 г) сушен нахут (или 1 консерва 400 г, отцеден)
✅ 1/2 ч. л. сода бикарбонат (ако се използва сушен нахут)
✅ 1/3 чаша (80 мл) тахан
✅ 2 с. л. зехтин (студено пресован)
✅ 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
✅ 1 скилидка чесън (или повече, по вкус)
✅ 1/2 ч. л. сол (или на вкус)
✅ 1/2 ч. л. кимион (по желание)
✅ 3-4 с. л. ледено студена вода
За гарниране:
✅ Зехтин (за поръсване)
✅ Щипка пушен или сладък червен пипер
✅ Прясно нарязан магданоз
✅ Цели сварени зърна нахут
Рецептата е в коментар.
Начин на приготвяне:
Ако използвате сушен нахут:
Накиснете го за 8-12 часа (или цяла нощ) в голям съд с вода и 1/2 ч. л. сода бикарбонат.
На следващия ден го изплакнете добре и варете в достатъчно вода за 45-60 минути, докато стане много мек. Обелете люспите за по-кремообразен хумус.
Ако използвате консервиран нахут:
Отцедете го и го изплакнете добре с гореща вода, за да премахнете консервантите.
Блендиране:
В кухненски робот или блендер сложете сварения и отцеден нахут, чесъна, лимоновия сок, солта и кимиона.
Блендирайте, докато се получи гъста смес.
Добавете тахана и ледената вода, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Това ще направи хумуса копринено гладък.
Добавете зехтина и продължете да блендирате, докато стане напълно кремообразен. Ако е прекалено гъст, добавете още малко ледена вода.
Сервиране:
Сервирайте хумуса в плитка купа, направете лека спирала с лъжица и полейте със струя зехтин.
Поръсете с червен пипер, нарязан магданоз и няколко цели зърна нахут.
Поднасяне:
Сервирайте с топла пита, препечена филийка или зеленчуци за топене. Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар