Мед - бутикова селекция:

Мраморен кекс с кисело мляко и какао


Най-мекият и ароматен мраморен кекс с кисело мляко и какао, който сте опитвали! Гаранция за пухкава текстура и великолепен вкус! Ето рецептата:

Необходими съставки:

3 яйца

200 г захар

120 г разтопено масло (или слънчогледово олио)

200 г кисело мляко

1 ч. л. сода бикарбонат

250 г брашно

1 пакетче бакпулвер (10 г)

1 ч. л. ванилов екстракт

Щипка сол

2 с. л. какао

2 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

✔️ Подготовка: Загрейте фурната на 170°C и намаслете форма за кекс.

✔️ Разбиване: В купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете леко разтопеното масло (олиото) и киселото мляко с предварително разтворената в него сода.

✔️ Сухи съставки: Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете ги постепенно към течната смес, като разбърквате внимателно.

✔️ Разделяне: Отделете 1/3 от тестото и я смесете с какаото и прясното мляко, за да стане шоколадов слой.

✔️ Слоеве: Изсипете половината от светлото тесто в намаслената форма. Добавете какаовата смес, а отгоре – останалата ванилова част. С дървено шишче или вилица направете въртеливи движения, за да получите красив мраморен ефект.

✔️ Печене: Печете около 45-50 минути или докато клечка, забодена в кекса, излезе суха.

Охлаждане и поръсване: След като изстине, поръсете с пудра захар. 😋

А вие обичате ли мраморен кекс? Ако имате любима рецепта, споделете я в коментар.

Горещи предложения

Коментари