Мед - бутикова селекция:

Овчарски пай


Овчарският пай (Shepherd’s Pie) е традиционно ястие от британската кухня, което представлява комбинация от сочно задушено месо с зеленчуци, покрито с кремообразно картофено пюре и запечено до златисто. Опитвали ли сте тази вкусотия? Вижте класическата рецепта за овчарски пай:

Необходими съставки (4-6 порции):

За месния слой:

🔸500 г агнешка кайма (може да се замени с телешка)

🔸1 глава лук, ситно нарязан

🔸2 скилидки чесън, ситно нарязани

🔸2 моркова, нарязани на малки кубчета

🔸150 г грах (замразен или пресен)

🔸2 с. л. доматено пюре

🔸200 мл телешки или зеленчуков бульон

🔸1 ч. л. сос Уорчестър

🔸1 ч. л. прясна мащерка (или ½ ч.л. сушена)

🔸Сол и черен пипер на вкус

🔸2 с. л. зехтин или масло

За картофеното пюре:

🔸800 г картофи, обелени и нарязани

🔸50 г масло

🔸100 мл прясно мляко

🔸Сол на вкус

🔸50 г настърган пармезан (по желание, за по-хрупкава коричка)

Начин на приготвяне:

1️⃣ Приготвяне на месния слой:

Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до златисто.

Добавете морковите и задушете за 5 минути.

Прибавете каймата и гответе, докато стане златистокафява.

Добавете доматеното пюре, разбъркайте добре, след което налейте бульона и соса Уорчестър.

Оставете да къкри на слаб огън около 15 минути, докато сосът се сгъсти.

Накрая прибавете граха, подправете със сол, черен пипер и мащерка.

2️⃣ Приготвяне на картофеното пюре:

Сварете картофите в подсолена вода до омекване (около 20 минути).

Отцедете ги и ги намачкайте с масло и топло мляко, докато получите гладко пюре.

3️⃣ Сглобяване на ястието:

Загрейте фурната до 200°C.

В огнеупорна тава или чугунен съд разпределете равномерно месния слой.

Върху него нанесете картофеното пюре, като направите леки вълнообразни шарки с вилица за по-хрупкава текстура.

По желание поръсете с настърган пармезан.

4️⃣ Запичане:

Печете в предварително загрята фурна на 190-200°C за около 20-25 минути, докато повърхността стане златиста.

💡Съвети за перфектен овчарски пай:

За по-богат вкус може да добавите малко червено вино към месния слой.

Ако предпочитате по-кремообразно пюре, използвайте комбинация от картофи и карфиол.

За вегетариански вариант заменете каймата с леща или гъби.

Това е класическият начин за приготвяне на овчарски пай – богат, ароматен и идеален за студените дни! Опитайте и приятен апетит!

Коментари