Пандишпанова ябълкова торта с крем и бисквити. Това е десерт, който трябва да се опита, не мислите ли?
Необходими продукти:
За пандишпановия блат:
✅ 4 яйца
✅ 150 г захар
✅ 150 г брашно
✅ 1 ч. л. бакпулвер
✅ 1 ванилова есенция
✅ Щипка сол
За крема:
✅ 250 г маскарпоне
✅ 200 мл сладкарска сметана
✅ 80 г пудра захар
✅ 1 ч. л. ванилов екстракт
За карамелизираните ябълки:
✅ 3 ябълки (най-добре Грени Смит)
✅ 50 г масло
✅ 4 с. л. кафява захар
✅ 1 ч. л. канела
✅ 1 с. л. лимонов сок
За декорацията:
✅ Бисквити (чаени или маслени)
✅ Пресни ябълкови резени
✅ Натрошени бисквити
✅ Малко мед или карамелен сос
Начин на приготвяне:
1. Пандишпанов блат:
Разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави и побелеят.
Пресейте брашното с бакпулвера и внимателно го добавете към яйчената смес, като бъркате с шпатула.
Добавете ваниловата есенция и щипка сол.
Изсипете сместа във форма (20-22 см) и печете на 170°C за 25-30 минути.
Оставете да се охлади и разрежете блата на две.
2. Карамелизирани ябълки:
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени.
В тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар, канелата и лимоновия сок.
Гответе 5-7 минути, докато ябълките омекнат и леко се карамелизират.
Оставете да изстинат.
3. Крем:
Разбийте сметаната с пудрата захар до пухкавост.
Добавете маскарпонето и ванилията, разбъркайте внимателно.
4. Сглобяване:
Поставете първия блат в чиния.
Намажете с половината от крема.
Подредете карамелизираните ябълки.
Поставете втория блат отгоре.
Покрийте цялата торта с останалия крем.
5. Финална декорация:
Подредете бисквитите плътно по страните на тортата. Можете да ги залепите или с малко от крема или с меко масло.
Декорирайте с ябълкови резени и сметанови розички.
Поръсете с натрошени бисквити.
Добавете капки мед или карамелен сос.

Коментари
Публикуване на коментар