Мед - бутикова селекция:

Пандишпанова ябълкова торта с крем и бисквити


Пандишпанова ябълкова торта с крем и бисквити.  Това е десерт, който трябва да се опита, не мислите ли?

Необходими продукти:

За пандишпановия блат:

✅ 4 яйца

✅ 150 г захар

✅ 150 г брашно

✅ 1 ч. л. бакпулвер

✅ 1 ванилова есенция

✅ Щипка сол

За крема:

✅ 250 г маскарпоне

✅ 200 мл сладкарска сметана

✅ 80 г пудра захар

✅ 1 ч. л. ванилов екстракт

За карамелизираните ябълки:

✅ 3 ябълки (най-добре Грени Смит)

✅ 50 г масло

✅ 4 с. л. кафява захар

✅ 1 ч. л. канела

✅ 1 с. л. лимонов сок

За декорацията:

✅ Бисквити (чаени или маслени)

✅ Пресни ябълкови резени

✅ Натрошени бисквити

✅ Малко мед или карамелен сос

Начин на приготвяне:

1. Пандишпанов блат:

Разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави и побелеят.

Пресейте брашното с бакпулвера и внимателно го добавете към яйчената смес, като бъркате с шпатула.

Добавете ваниловата есенция и щипка сол.

Изсипете сместа във форма (20-22 см) и печете на 170°C за 25-30 минути.

Оставете да се охлади и разрежете блата на две.

2. Карамелизирани ябълки:

Обелете и нарежете ябълките на тънки резени.

В тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар, канелата и лимоновия сок.

Гответе 5-7 минути, докато ябълките омекнат и леко се карамелизират.

Оставете да изстинат.

3. Крем:

Разбийте сметаната с пудрата захар до пухкавост.

Добавете маскарпонето и ванилията, разбъркайте внимателно.

4. Сглобяване:

Поставете първия блат в чиния.

Намажете с половината от крема.

Подредете карамелизираните ябълки.

Поставете втория блат отгоре.

Покрийте цялата торта с останалия крем.

5. Финална декорация:

Подредете бисквитите плътно по страните на тортата. Можете да ги залепите или с малко от крема или с меко масло.

Декорирайте с ябълкови резени и сметанови розички.

Поръсете с натрошени бисквити.

Добавете капки мед или карамелен сос.

Коментари