Мед - бутикова селекция:

Печено агнешко с картофи на фурна


Печено агнешко с картофи на фурна. Любимо ястие в България и особено предпочитано за празничната великденска трапеза.

Необходими продукти:

1.5 – 2 кг агнешко месо (бут, плешка или ребра)

1.5 кг картофи

4–5 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. сух риган (по избор)

100 мл олио или зехтин

1 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1️⃣.Картофите:

Обелете и нарежете картофите на големи кубчета или лодки. Посолете и наръсете с малко черен пипер. Подредете ги в голяма тава.

2️⃣.Месото:

Нарежете агнешкото на порции. Намажете със смес от сол, червен пипер, чубрица, риган, счукан чесън и малко олио.

3️⃣.Подреждане:

Поставете месото върху картофите. Полейте с останалата мазнина и чаша гореща вода или бульон.

4️⃣.Печене:

Покрийте тавата с готварско алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 1 час и 30 минути.

След това махнете фолиото и печете още 40-45 минути, докато месото добие златиста коричка, а картофите са изпечени. Добър апетит!

Коментари