Печено агнешко с картофи на фурна. Любимо ястие в България и особено предпочитано за празничната великденска трапеза.
Необходими продукти:
1.5 – 2 кг агнешко месо (бут, плешка или ребра)
1.5 кг картофи
4–5 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сух риган (по избор)
100 мл олио или зехтин
1 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1️⃣.Картофите:
Обелете и нарежете картофите на големи кубчета или лодки. Посолете и наръсете с малко черен пипер. Подредете ги в голяма тава.
2️⃣.Месото:
Нарежете агнешкото на порции. Намажете със смес от сол, червен пипер, чубрица, риган, счукан чесън и малко олио.
3️⃣.Подреждане:
Поставете месото върху картофите. Полейте с останалата мазнина и чаша гореща вода или бульон.
4️⃣.Печене:
Покрийте тавата с готварско алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 1 час и 30 минути.
След това махнете фолиото и печете още 40-45 минути, докато месото добие златиста коричка, а картофите са изпечени. Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар