Мед - бутикова селекция:

Печено пиле с лимон и розмарин


Печено пиле с лимон и розмарин. Вкусна идея за всяка домашна трапеза! 

Необходими продукти:

1 цяло пиле (около 1,5 – 2 кг)

2 с. л. зехтин или разтопено масло

2-3 скилидки чесън (пресовани или ситно нарязани)

2 ч. л. сух розмарин или 2-3 стръка пресен

1 ч. л. суха мащерка (по желание)

1 ч. л. черен пипер

1 ч. л. сол (или на вкус)

1 лимон (нарязан на кръгчета или четвъртинки)

5-6 чери доматчета (или няколко домата, нарязани на кръгчета)

Начин на приготвяне:

Подготовка на пилето:

🔸Измийте пилето и го подсушете добре с кухненска хартия.

🔸Ако желаете, можете да отстраните излишната кожа около отвора на пилето.

Овкусяване:

🔸В малка купичка смесете зехтина (или разтопеното масло) с чесъна, солта, черния пипер, розмарина и мащерката.

🔸Намажете цялото пиле обилно с тази смес, включително под кожата на гърдите, ако е възможно.

Пълнене и подреждане:

🔸Сложете няколко резена лимон (и по желание малко розмарин) във вътрешността на пилето.

🔸Поставете пилето в тава, добавете останалите резени лимон и чери доматчетата около него.

Печене:

🔸Загрейте фурната на 180°C (без вентилатор) или 170°C (с вентилатор).

🔸Покрийте пилето с фолио или капак за първите 30 минути, за да остане сочно.

🔸Печете общо около 1 час и 15 минути – 1 час и 30 минути (зависи от големината на пилето).

🔸Махнете фолиото в последните 20-30 минути, за да се запече до златисто.

🔸Периодично можете да поливате пилето със соса от тавата за по-хрупкава кожичка и сочност.

Проверка за готовност:

🔸Най-лесно е да прободете дебелата част на бутчето – сокът трябва да е бистър, без следи от кръв.

🔸Ако разполагате с кулинарен термометър, вътрешната температура в най-дебелата част на бутчето трябва да достигне 75°C.

Сервиране:

🔸Извадете пилето и го оставете да „почине“ 10 минути преди разрязване.

🔸Гарнирайте с допълнителни резени лимон, розмарин и изпечените доматчета.

Съвети и вариации:

🔸Ако искате по-сочен сос, добавете 100 мл бяло вино или пилешки бульон в тавата преди печене.

🔸Можете да добавите и други зеленчуци – картофи, моркови, лук – за да се сготвят заедно с пилето.

🔸Използвайте пресен розмарин за по-интензивен аромат.

И... готово! Лесна и впечатляваща рецепта, идеална за семейни вечери или специални поводи. 😍 Добър апетит!

Коментари