Печено пиле с лимон и розмарин. Вкусна идея за всяка домашна трапеза!
Необходими продукти:
1 цяло пиле (около 1,5 – 2 кг)
2 с. л. зехтин или разтопено масло
2-3 скилидки чесън (пресовани или ситно нарязани)
2 ч. л. сух розмарин или 2-3 стръка пресен
1 ч. л. суха мащерка (по желание)
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сол (или на вкус)
1 лимон (нарязан на кръгчета или четвъртинки)
5-6 чери доматчета (или няколко домата, нарязани на кръгчета)
Начин на приготвяне:
Подготовка на пилето:
🔸Измийте пилето и го подсушете добре с кухненска хартия.
🔸Ако желаете, можете да отстраните излишната кожа около отвора на пилето.
Овкусяване:
🔸В малка купичка смесете зехтина (или разтопеното масло) с чесъна, солта, черния пипер, розмарина и мащерката.
🔸Намажете цялото пиле обилно с тази смес, включително под кожата на гърдите, ако е възможно.
Пълнене и подреждане:
🔸Сложете няколко резена лимон (и по желание малко розмарин) във вътрешността на пилето.
🔸Поставете пилето в тава, добавете останалите резени лимон и чери доматчетата около него.
Печене:
🔸Загрейте фурната на 180°C (без вентилатор) или 170°C (с вентилатор).
🔸Покрийте пилето с фолио или капак за първите 30 минути, за да остане сочно.
🔸Печете общо около 1 час и 15 минути – 1 час и 30 минути (зависи от големината на пилето).
🔸Махнете фолиото в последните 20-30 минути, за да се запече до златисто.
🔸Периодично можете да поливате пилето със соса от тавата за по-хрупкава кожичка и сочност.
Проверка за готовност:
🔸Най-лесно е да прободете дебелата част на бутчето – сокът трябва да е бистър, без следи от кръв.
🔸Ако разполагате с кулинарен термометър, вътрешната температура в най-дебелата част на бутчето трябва да достигне 75°C.
Сервиране:
🔸Извадете пилето и го оставете да „почине“ 10 минути преди разрязване.
🔸Гарнирайте с допълнителни резени лимон, розмарин и изпечените доматчета.
Съвети и вариации:
🔸Ако искате по-сочен сос, добавете 100 мл бяло вино или пилешки бульон в тавата преди печене.
🔸Можете да добавите и други зеленчуци – картофи, моркови, лук – за да се сготвят заедно с пилето.
🔸Използвайте пресен розмарин за по-интензивен аромат.
И... готово! Лесна и впечатляваща рецепта, идеална за семейни вечери или специални поводи. 😍 Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар