Закуската - едно от най-важните неща за деня! Препоръчително е тя да е здравословна, но понякога просто имаме нужда от нещо пухкаво, тестено... Като тези перфектни и въздушни кроасани, гарнирани със свежи малини и сладко от горски плодове!
Рецепта за перфектни френски кроасани:
Необходими продукти (за около 12 кроасана):
За тестото:
500 г брашно тип 55 (или висококачествено хлебно брашно)
10 г сол
50 г захар
10 г суха мая (или 25 г прясна мая)
300 мл студено мляко
50 г разтопено масло
За ламинирането:
250 г висококачествено масло (82% масленост), охладено
За глазурата:
1 яйце
1 с. л. мляко
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на тестото:
👉Смесете брашното, захарта и солта в купа. Добавете маята (ако е прясна, разтворете я предварително в малко мляко).
👉Добавете студеното мляко и разтопеното масло. Омесете тесто – първо на ниска скорост за около 3 минути, после увеличете до средна за още 5-7 минути, докато стане еластично.
👉Оформете топка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 12 часа (или една нощ).
2. Подготовка на маслото за ламиниране:
👉Поставете студеното масло между два листа хартия за печене и го разточете в правоъгълник (20x20 см).
👉Поставете в хладилник да се охлади напълно.
3. Ламиниране (слоесто тесто):
👉Разточете тестото в правоъгълник (40x20 см). Поставете студеното масло в центъра и загънете тестото като плик.
👉Разточете внимателно и направете първо прегъване (тройно сгъване – като писмо).
👉Охладете за 30 минути. Повторете още два пъти.
4. Оформяне на кроасаните:
👉Разточете тестото на 5 мм дебелина и изрежете триъгълници с основа 8 см и височина 25 см.
👉Навийте ги от основата към върха, без да притискате прекалено.
👉Подредете в тава, покрийте и оставете да втасат 2 часа на 24-26°C.
5. Печене:
👉Загрейте фурната на 200°C.
👉Разбийте яйцето с млякото и внимателно намажете кроасаните.
👉Печете 18-20 минути до златисто.
Гарнирайте по желание с течен шоколад, различни сладка, солени сосове, сирена и др. Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар