Мед - бутикова селекция:

Перфектните френски кроасани


Закуската - едно от най-важните неща за деня! Препоръчително е тя да е здравословна, но понякога просто имаме нужда от нещо пухкаво, тестено... Като тези перфектни и въздушни кроасани, гарнирани със свежи малини и сладко от горски плодове!

Рецепта за перфектни френски кроасани:

Необходими продукти (за около 12 кроасана):

За тестото:

500 г брашно тип 55 (или висококачествено хлебно брашно)

10 г сол

50 г захар

10 г суха мая (или 25 г прясна мая)

300 мл студено мляко

50 г разтопено масло

За ламинирането:

250 г висококачествено масло (82% масленост), охладено

За глазурата:

1 яйце

1 с. л. мляко

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на тестото:

👉Смесете брашното, захарта и солта в купа. Добавете маята (ако е прясна, разтворете я предварително в малко мляко).

👉Добавете студеното мляко и разтопеното масло. Омесете тесто – първо на ниска скорост за около 3 минути, после увеличете до средна за още 5-7 минути, докато стане еластично.

👉Оформете топка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 12 часа (или една нощ).

2. Подготовка на маслото за ламиниране:

👉Поставете студеното масло между два листа хартия за печене и го разточете в правоъгълник (20x20 см).

👉Поставете в хладилник да се охлади напълно.

3. Ламиниране (слоесто тесто):

👉Разточете тестото в правоъгълник (40x20 см). Поставете студеното масло в центъра и загънете тестото като плик.

👉Разточете внимателно и направете първо прегъване (тройно сгъване – като писмо).

👉Охладете за 30 минути. Повторете още два пъти.

4. Оформяне на кроасаните:

👉Разточете тестото на 5 мм дебелина и изрежете триъгълници с основа 8 см и височина 25 см.

👉Навийте ги от основата към върха, без да притискате прекалено.

👉Подредете в тава, покрийте и оставете да втасат 2 часа на 24-26°C.

5. Печене:

👉Загрейте фурната на 200°C.

👉Разбийте яйцето с млякото и внимателно намажете кроасаните.

👉Печете 18-20 минути до златисто.

Гарнирайте по желание с течен шоколад, различни сладка, солени сосове, сирена и др. Да ви е вкусно!

Коментари