Мед - бутикова селекция:

Пилешко сувлаки с дзадзики сос


Пилешко сувлаки с дзадзики сос.

Необходими продукти:

За пилешките шишчета:

600 г пилешко филе (гърди или бутчета без кожа)

3 с. л. зехтин

Сок от 1 лимон

2 скилидки чесън (смачкани)

1 ч. л. сух риган

½ ч. л. червен пипер

½ ч. л. сол

¼ ч. л. черен пипер

За гарнитурата:

4-6 гръцки питки

10-12 чери домата (нарязани на половинки)

1 малка глава червен лук (тънко нарязан)

Пресен магданоз или копър

1 лимон (нарязан на резени)

За дзадзики соса:

1 краставица (настъргана и отцедена)

300 г цедено кисело мляко

1 скилидка чесън (смачкана)

1 с. л. зехтин

1 с. л. лимонов сок

½ ч. л. сол

½ ч. л. сушен копър или пресен

Начин на приготвяне:

1. Мариноване на пилешкото:

✔️Нарежете пилешкото месо на средни кубчета.

✔️В купа смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, ригана, червения пипер, солта и черния пипер.

✔️Добавете месото, разбъркайте добре и оставете да се маринова за поне 30 минути (или още по-добре – 2-3 часа).

2. Приготвяне на дзадзики:

✔️Настържете краставицата и я изцедете от излишната вода.

✔️В купа смесете млякото, чесъна, зехтина, лимоновия сок, солта и копъра.

✔️Добавете краставицата и разбъркайте. ✔️Приберете в хладилник за 20 минути.

3. Изпичане на сувлаки:

✔️Нанижете маринованото пилешко на дървени или метални шишчета.

✔️Изпечете ги на средно загрята скара или грил тиган по 3-4 минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви.

4. Загряване на питките:

✔️Запечете ги леко върху сух тиган или скара, докато станат меки и топли.

5. Сервиране:

✔️Поставете питките в чиния.

✔️Подредете пилешките шишчета отгоре.

Гарнирайте с чери домати, червен лук и пресни билки.

✔️Сервирайте със сос дзадзики и лимонови резени. 🌞 Да ви е вкусно!

Коментари