Пилешко сувлаки с дзадзики сос.
Необходими продукти:
За пилешките шишчета:
600 г пилешко филе (гърди или бутчета без кожа)
3 с. л. зехтин
Сок от 1 лимон
2 скилидки чесън (смачкани)
1 ч. л. сух риган
½ ч. л. червен пипер
½ ч. л. сол
¼ ч. л. черен пипер
За гарнитурата:
4-6 гръцки питки
10-12 чери домата (нарязани на половинки)
1 малка глава червен лук (тънко нарязан)
Пресен магданоз или копър
1 лимон (нарязан на резени)
За дзадзики соса:
1 краставица (настъргана и отцедена)
300 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън (смачкана)
1 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
½ ч. л. сол
½ ч. л. сушен копър или пресен
Начин на приготвяне:
1. Мариноване на пилешкото:
✔️Нарежете пилешкото месо на средни кубчета.
✔️В купа смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, ригана, червения пипер, солта и черния пипер.
✔️Добавете месото, разбъркайте добре и оставете да се маринова за поне 30 минути (или още по-добре – 2-3 часа).
2. Приготвяне на дзадзики:
✔️Настържете краставицата и я изцедете от излишната вода.
✔️В купа смесете млякото, чесъна, зехтина, лимоновия сок, солта и копъра.
✔️Добавете краставицата и разбъркайте. ✔️Приберете в хладилник за 20 минути.
3. Изпичане на сувлаки:
✔️Нанижете маринованото пилешко на дървени или метални шишчета.
✔️Изпечете ги на средно загрята скара или грил тиган по 3-4 минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви.
4. Загряване на питките:
✔️Запечете ги леко върху сух тиган или скара, докато станат меки и топли.
5. Сервиране:
✔️Поставете питките в чиния.
✔️Подредете пилешките шишчета отгоре.
Гарнирайте с чери домати, червен лук и пресни билки.
✔️Сервирайте със сос дзадзики и лимонови резени. 🌞 Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар