Пилешко Терияки – класическа японска рецепта, която ще ви очарова.
Необходими продукти (за 2-3 порции):
▪️2 бр. пилешки гърди или бутчета без кост и кожа
▪️2 с. л. растително олио (за запечатване)
▪️1 с. л. масло (за допълнителен вкус)
▪️1 ч. л. царевично нишесте (по желание, за сгъстяване)
За терияки сос:
▪️4 с. л. соев сос
▪️2 с. л. мирин (или 1 с.л. мед + 1 с.л. оризов оцет)
▪️2 с. л. саке (или бяло вино)
▪️1 с. л. кафява захар
▪️1 ч. л. пресен джинджифил, настърган
▪️1 ч. л. чесън, ситно нарязан
За сервиране:
▪️Сусамови семена
▪️Ситно нарязан зелен лук
▪️Парче лайм или лимон
▪️Гарнитура: бял ориз, сотирани зеленчуци
Начинът на приготвяне ще прочетете в коментарите. 👇👇👇
1. Приготвяне на соса:
🔸В малка тенджера смесете всички съставки за терияки соса.
🔸Загрейте на слаб огън и оставете да къкри 3-4 минути, докато захарта се разтвори.
2. Готвене на пилето:
🔸Нарежете пилето на хапки или го оставете цяло.
🔸В тиган загрейте олиото и запечатайте пилето на средно силен огън, докато стане златисто от двете страни (около 3-4 минути на страна).
🔸Добавете маслото и гответе още 1 минута за допълнителен аромат.
3. Глазиране:
🔸 Намалете котлона и залейте пилето с терияки соса.
🔸 Оставете да къкри още 3-4 минути, докато сосът се редуцира и пилето се глазира.
🔸Ако искате по-гъст сос, разтворете 1 ч.л. нишесте в 2 с.л. вода и добавете към соса, като разбърквате.
4. Финални щрихи и сервиране:
🔸 Поръсете пилето със сусам и ситно нарязан зелен лук.
🔸 Поднесете с варен ориз и сотирани зеленчуци.
🔸 Завършете с резен лайм за свежест.
Добър апетит! 🌞

Коментари
Публикуване на коментар