Мед - бутикова селекция:

Пилешко Терияки


Пилешко Терияки – класическа японска рецепта, която ще ви очарова. 

Необходими продукти (за 2-3 порции):

▪️2 бр. пилешки гърди или бутчета без кост и кожа

▪️2 с. л. растително олио (за запечатване)

▪️1 с. л. масло (за допълнителен вкус)

▪️1 ч. л. царевично нишесте (по желание, за сгъстяване)

За терияки сос:

▪️4 с. л. соев сос

▪️2 с. л. мирин (или 1 с.л. мед + 1 с.л. оризов оцет)

▪️2 с. л. саке (или бяло вино)

▪️1 с. л. кафява захар

▪️1 ч. л. пресен джинджифил, настърган

▪️1 ч. л. чесън, ситно нарязан

За сервиране:

▪️Сусамови семена

▪️Ситно нарязан зелен лук

▪️Парче лайм или лимон

▪️Гарнитура: бял ориз, сотирани зеленчуци

Начинът на приготвяне ще прочетете в коментарите. 👇👇👇

1. Приготвяне на соса:

🔸В малка тенджера смесете всички съставки за терияки соса.

🔸Загрейте на слаб огън и оставете да къкри 3-4 минути, докато захарта се разтвори.

2. Готвене на пилето:

🔸Нарежете пилето на хапки или го оставете цяло.

🔸В тиган загрейте олиото и запечатайте пилето на средно силен огън, докато стане златисто от двете страни (около 3-4 минути на страна).

🔸Добавете маслото и гответе още 1 минута за допълнителен аромат.

3. Глазиране:

🔸 Намалете котлона и залейте пилето с терияки соса.

🔸 Оставете да къкри още 3-4 минути, докато сосът се редуцира и пилето се глазира.

🔸Ако искате по-гъст сос, разтворете 1 ч.л. нишесте в 2 с.л. вода и добавете към соса, като разбърквате.

4. Финални щрихи и сервиране:

🔸 Поръсете пилето със сусам и ситно нарязан зелен лук.

🔸 Поднесете с варен ориз и сотирани зеленчуци.

🔸 Завършете с резен лайм за свежест.

Добър апетит! 🌞

Коментари