Пица със спанак и наденичка. Супер вкусна и запомняща се!
Необходими съставки (за 1 голяма пица – 30 см):
За тестото:
250 г брашно тип "00" (или универсално)
160 мл вода (топла, около 37°C)
½ ч. л. суха мая (или 3 г прясна мая)
½ ч. л. сол
½ ч. л. захар
1 с. л. зехтин
За доматения сос:
200 г доматено пюре
1 скилидка чесън (смачкана или ситно нарязана)
½ ч. л. захар (за балансиране на киселинността)
½ ч. л. сух риган
½ ч. л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
За плънката:
150 г моцарела (настъргана)
80 г италианска наденица (salsiccia)
50 г спанак или кейл (леко бланширан)
30 г пармезан (по желание)
1 с. л. зехтин (за поръсване)
Начин на приготвяне:
1️⃣ Приготвяне на тестото:
Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете за 5-10 минути, докато се активира.
В купа смесете брашното и солта, направете кладенче и добавете маята със зехтина.
Омесете меко и еластично тесто, като месите 7-10 минути.
Оставете тестото да втаса за 1 час, покрито с кърпа.
2️⃣ Подготовка на соса:
Загрейте зехтина в тиган и сотирайте чесъна за 30 секунди.
Добавете доматеното пюре, ригана, захарта, сол и черен пипер.
Оставете да къкри 10 минути, докато се сгъсти.
3️⃣ Подготовка на плънката:
Извадете наденичката от обвивката и я запечете в тиган с малко зехтин, като я раздробите на малки парчета.
Бланширайте спанака или кейла за 30 секунди в гореща вода, след което го охладете в студена вода и отцедете.
4️⃣ Оформяне и печене:
Загрейте фурната на 250°C и поставете вътре камък за пица или загрята тава.
Разточете тестото на тънък блат (около 30 см).
Намажете го с доматен сос и разпределете моцарелата.
Добавете запечената наденичка и спанака/кейла.
Печете 7-9 минути на максимум температура, докато стане златисто и хрупкаво.
Извадете и поръсете с малко зехтин и пармезан.
Финални съвети за перфектна пица:
✔ Ако ползвате камък за пица, сложете тестото върху хартия за печене и го плъзнете върху камъка.
✔ Моцарелата може да се нареже на тънки филийки, вместо да се настъргва, за по-добра текстура.
✔ За още по-автентичен вкус, добавете люспи чили или капки мед след изпичане.
Добър апетит! 🌞

Коментари
Публикуване на коментар