Мед - бутикова селекция:

Пица със спанак и италианска наденица


Пица със спанак и наденичка. Супер вкусна и запомняща се!

Необходими съставки (за 1 голяма пица – 30 см):

За тестото:

250 г брашно тип "00" (или универсално)

160 мл вода (топла, около 37°C)

½ ч. л. суха мая (или 3 г прясна мая)

½ ч. л. сол

½ ч. л. захар

1 с. л. зехтин

За доматения сос:

200 г доматено пюре

1 скилидка чесън (смачкана или ситно нарязана)

½ ч. л. захар (за балансиране на киселинността)

½ ч. л. сух риган

½ ч. л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

За плънката:

150 г моцарела (настъргана)

80 г италианска наденица (salsiccia)

50 г спанак или кейл (леко бланширан)

30 г пармезан (по желание)

1 с. л. зехтин (за поръсване)

Начин на приготвяне:

1️⃣ Приготвяне на тестото:

Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете за 5-10 минути, докато се активира.

В купа смесете брашното и солта, направете кладенче и добавете маята със зехтина.

Омесете меко и еластично тесто, като месите 7-10 минути.

Оставете тестото да втаса за 1 час, покрито с кърпа.

2️⃣ Подготовка на соса:

Загрейте зехтина в тиган и сотирайте чесъна за 30 секунди.

Добавете доматеното пюре, ригана, захарта, сол и черен пипер.

Оставете да къкри 10 минути, докато се сгъсти.

3️⃣ Подготовка на плънката:

Извадете наденичката от обвивката и я запечете в тиган с малко зехтин, като я раздробите на малки парчета.

Бланширайте спанака или кейла за 30 секунди в гореща вода, след което го охладете в студена вода и отцедете.

4️⃣ Оформяне и печене:

Загрейте фурната на 250°C и поставете вътре камък за пица или загрята тава.

Разточете тестото на тънък блат (около 30 см).

Намажете го с доматен сос и разпределете моцарелата.

Добавете запечената наденичка и спанака/кейла.

Печете 7-9 минути на максимум температура, докато стане златисто и хрупкаво.

Извадете и поръсете с малко зехтин и пармезан.

Финални съвети за перфектна пица:

✔ Ако ползвате камък за пица, сложете тестото върху хартия за печене и го плъзнете върху камъка.

✔ Моцарелата може да се нареже на тънки филийки, вместо да се настъргва, за по-добра текстура.

✔ За още по-автентичен вкус, добавете люспи чили или капки мед след изпичане.

Добър апетит! 🌞

Коментари