Портокалов кейк - за сладки моменти с близки и приятели.
Продукти за кейка:
200 г масло (на стайна температура)
200 г захар
4 яйца (на стайна температура)
200 г брашно (пресято)
1 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
50 мл прясно изцеден портокалов сок
2 с.л. портокалова кора (фино настъргана)
1 ч. л. ванилов екстракт
За глазурата:
100 г пудра захар
2-3 с. л. портокалов сок (за регулиране на консистенцията)
1/2 ч. л. портокалова кора (за украса)
Приготвяне:
1. Загрейте фурната:
Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор). Намажете продълговата форма за кекс с масло и поръсете леко с брашно или сложете хартия за печене.
2. Пригответе тестото:
В купа разбийте маслото със захарта до пухкав крем (около 3-4 минути с миксер).
Добавяйте яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко.
В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта.
Добавете брашнената смес към маслената, редувайки с портокаловия сок. Започнете и завършете с брашното.
Прибавете настърганата портокалова кора и ванилията. Разбъркайте внимателно с шпатула, докато получите гладко тесто.
3. Печене:
Изсипете тестото във формата за кекс и загладете повърхността.
Печете около 50-60 минути, или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
Оставете кейка да се охлади във формата за 10 минути, след което го извадете и оставете да изстине напълно върху решетка.
4. Пригответе глазурата:
В купа смесете пудрата захар с портокаловия сок, добавяйки го по малко, докато се получи гладка и лека глазура.
Полейте глазурата върху изстиналия кейк. За финален щрих поръсете с портокалова кора.
Съвети:
За по-наситен аромат, използвайте червени портокали, ако са в сезон.
Поднесете с чаша кафе или чай за перфектен десерт. ☕
Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар