Мед - бутикова селекция:

Портокалов кейк


Портокалов кейк - за сладки моменти с близки и приятели.

Продукти за кейка:

200 г масло (на стайна температура)

200 г захар

4 яйца (на стайна температура)

200 г брашно (пресято)

1 ч. л. бакпулвер

1/4 ч. л. сол

50 мл прясно изцеден портокалов сок

2 с.л. портокалова кора (фино настъргана)

1 ч. л. ванилов екстракт

За глазурата:

100 г пудра захар

2-3 с. л. портокалов сок (за регулиране на консистенцията)

1/2 ч. л. портокалова кора (за украса)

Приготвяне:

1. Загрейте фурната:

Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор). Намажете продълговата форма за кекс с масло и поръсете леко с брашно или сложете хартия за печене.

2. Пригответе тестото:

В купа разбийте маслото със захарта до пухкав крем (около 3-4 минути с миксер).

Добавяйте яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко.

В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта.

Добавете брашнената смес към маслената, редувайки с портокаловия сок. Започнете и завършете с брашното.

Прибавете настърганата портокалова кора и ванилията. Разбъркайте внимателно с шпатула, докато получите гладко тесто.

3. Печене:

Изсипете тестото във формата за кекс и загладете повърхността.

Печете около 50-60 минути, или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.

Оставете кейка да се охлади във формата за 10 минути, след което го извадете и оставете да изстине напълно върху решетка.

4. Пригответе глазурата:

В купа смесете пудрата захар с портокаловия сок, добавяйки го по малко, докато се получи гладка и лека глазура.

Полейте глазурата върху изстиналия кейк. За финален щрих поръсете с портокалова кора.

Съвети:

За по-наситен аромат, използвайте червени портокали, ако са в сезон.

Поднесете с чаша кафе или чай за перфектен десерт. ☕

Да ви е сладко!

Коментари