Мед - бутикова селекция:

Пухкав кейк с горски плодове


Пухкав кейк с горски плодове. Време е да се поглезим!

Необходими продукти:

✅ За тестото:

3 яйца

200 г захар

100 мл олио или разтопено масло

200 мл кисело мляко

1 ч. л. ванилов екстракт

1 ч. л. настъргана лимонова кора

250 г брашно

1 ч. л. бакпулвер

½ ч. л. сода бикарбонат

Щипка сол

✅ За плодовата част:

200 г горски плодове (малини, къпини, боровинки) – пресни или замразени

1 с. л. брашно (за овалване на плодовете, за да не потъват)

✅ За декорация:

Пудра захар

Още пресни горски плодове

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на фурната и формата – Загрейте фурната на 170°C и подгответе кръгла форма (20-22 см), като я намазните и покриете с хартия за печене.

2. Разбиване на мокрите съставки – В купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете олиото, киселото мляко, ванилията и лимоновата кора, като разбъркате добре.

3. Смесване на сухите съставки – В отделна купа пресейте брашното с бакпулвера, содата и солта.

4. Съединяване на смесите – Добавете сухите съставки към мокрите, като разбърквате внимателно с шпатула, без да прекалявате, за да остане кейкът пухкав.

5. Добавяне на плодовете – Оваляйте горските плодове в брашно и ги прибавете към тестото, като леко разбъркате, за да се разпределят равномерно.

6. Печене – Изсипете тестото във формата и печете 40-45 минути или до суха клечка.

7. Охлаждане и декорация – Оставете кейка да изстине, след което поръсете с пудра захар и украсете с пресни плодове.

Да ви е сладко! 

Коментари