Пухкав кейк с горски плодове. Време е да се поглезим!
Необходими продукти:
✅ За тестото:
3 яйца
200 г захар
100 мл олио или разтопено масло
200 мл кисело мляко
1 ч. л. ванилов екстракт
1 ч. л. настъргана лимонова кора
250 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода бикарбонат
Щипка сол
✅ За плодовата част:
200 г горски плодове (малини, къпини, боровинки) – пресни или замразени
1 с. л. брашно (за овалване на плодовете, за да не потъват)
✅ За декорация:
Пудра захар
Още пресни горски плодове
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на фурната и формата – Загрейте фурната на 170°C и подгответе кръгла форма (20-22 см), като я намазните и покриете с хартия за печене.
2. Разбиване на мокрите съставки – В купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете олиото, киселото мляко, ванилията и лимоновата кора, като разбъркате добре.
3. Смесване на сухите съставки – В отделна купа пресейте брашното с бакпулвера, содата и солта.
4. Съединяване на смесите – Добавете сухите съставки към мокрите, като разбърквате внимателно с шпатула, без да прекалявате, за да остане кейкът пухкав.
5. Добавяне на плодовете – Оваляйте горските плодове в брашно и ги прибавете към тестото, като леко разбъркате, за да се разпределят равномерно.
6. Печене – Изсипете тестото във формата и печете 40-45 минути или до суха клечка.
7. Охлаждане и декорация – Оставете кейка да изстине, след което поръсете с пудра захар и украсете с пресни плодове.
Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар