Мед - бутикова селекция:

Пухкав козунак с шоколадови капки и портокалови корички


Пухкав козунак с шоколадови капки и портокалови корички – вкус и аромат на празник!

Празничният ден на Великден винаги носи със себе си уют, аромат на ванилия, канела и цитруси и моменти, които споделяме с най-близките си. Нека той да донесе на всички ни и здраве, топлина, светлина и мили спомени! 

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно (силно, тип 500 или с високо съдържание на глутен)

  • 3 яйца (на стайна температура)

  • 120 г захар

  • 100 мл прясно мляко (леко затоплено)

  • 20 г прясна мая (или 7 г суха)

  • 80 г краве масло (разтопено, но не горещо)

  • Щипка сол

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

  • Кората на 1 портокал (настъргана)

  • 1 с. л. ром или друг ароматен ликьор (по избор)

За плънката:

  • 80 г шоколадови капки или нарязан черен шоколад

  • 40 г захаросани портокалови корички (нарязани на дребно)

За намазване:

  • 1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

✅ Активиране на маята:

Разтворете маята в затопленото мляко с 1 ч. л. захар. Оставете я за 10 минути да шупне.

✅ Приготвяне на тестото:

В купа разбийте яйцата със захарта до пухкавост. Добавете ванилията, ром (по желание), настърганата портокалова кора и солта.

Прибавете маята и започнете да добавяте брашното на части, като замесвате меко тесто.

В края добавяйте разтопеното масло на порции, като го „втривате“ в тестото до пълното му поемане. Омесете гладко и еластично тесто.

✅ Втасване:

Покрийте тестото и го оставете да втаса 1,5–2 часа на топло, докато удвои обема си.

✅ Оформяне:

Разточете леко втасалото тесто на правоъгълник, поръсете със шоколадовите капки и портокаловите корички. Навийте на руло и разделете на три ленти. Сплетете внимателно на плитка и поставете във форма (или на хартия за печене).

✅ Второ втасване:

Покрийте и оставете да втаса още 30–40 минути.

✅ Печене:

Намажете с жълтък и мляко, по желание поръсете със захар или филирани бадеми.

Печете в предварително загрята фурна на 170°C (с вентилатор) около 35–40 минути, докато стане златист.


Съвети:

Ако шоколадовите капки се разтопяват прекалено по време на втасване, използвайте охладени или поръсете малко брашно върху тях.


За още по-ароматен козунак, оставете тестото в хладилник за бавно втасване през нощта.

Коментари