Пухкави американски палачинки с горски плодове.
Необходими продукти (за 8-10 палачинки):
200 г брашно
1 ½ ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода бикарбонат
¼ ч. л. сол
2 с. л. захар
250 мл прясно мляко
1 с. л. ябълков оцет или лимонов сок (за реакция със содата)
1 яйце
1 ч. л. ванилов екстракт
2 с. л. разтопено масло
Масло за намазване на тигана
Гарнитура:
Шепа пресни горски плодове (малини, боровинки, ягоди)
2-3 с. л. течен мед или кленов сироп
1 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне:
🔸В купа смесете млякото с оцета и оставете за 5 минути – това ще го направи подобно на мътеница, за по-пухкави палачинки.
🔸В друга купа разбийте яйцето със захарта, добавете ванилията и разтопеното масло.
🔸Смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода, сол) и ги добавете към течната смес. 🔸Разбъркайте, но не прекалявайте – оставете малки бучки.
🔸Загрейте тиган на средно силен огън и го намаслете с масло.
🔸Изсипете малък черпак от сместа и печете до златисто от двете страни (около 1-2 минути на страна).
Подредете палачинките в купчина, добавете горски плодове, полейте с мед и поръсете с пудра захар. 🤩 Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар