Мед - бутикова селекция:

Пълнени чушки с кайма и ориз


Пълнени чушки с кайма и ориз - автентична българска рецепта с богати вкусове и ароматен доматен сос.

Необходими продукти (За 6-8 порции):

За пълнените чушки:

8-10 средно големи червени или зелени чушки

500 г кайма (смес свинско и говеждо)

1 ч.ч. (200 г) ориз

1 голяма глава кромид лук, ситно нарязана

2 с. л. олио

1 морков, настърган (по желание, за повече сладост)

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. черен пипер

1 ч. л. чубрица

1/2 ч. л. кимион (по желание)

Сол на вкус

2 с. л. ситно нарязан магданоз

За соса:

500 мл доматен сок или настъргани домати

1 с. л. брашно

1 с. л. олио

1 ч. л. захар (за балансиране на киселинността)

1 ч.ч. вода

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на чушките:

🔸Измийте чушките и отрежете капачетата (можете да ги използвате за "капачета" след пълнене).

🔸Почистете внимателно семките и жилките вътре. Посолете леко вътрешността.

2. Приготвяне на плънката:

🔸Загрейте олиото в тиган и задушете лука и моркова, докато омекнат.

🔸Добавете каймата и бъркайте, докато се раздроби добре и промени цвета си.

🔸Прибавете ориза и задушавайте още 2-3 минути, докато стане леко прозрачен.

🔸Овкусете със сол, червен пипер, черен пипер, чубрица и кимион.

🔸Свалете от котлона и добавете нарязания магданоз. Разбъркайте добре.

3. Пълнене на чушките:

🔸Напълнете всяка чушка с плънката, но не до горе, тъй като оризът ще набъбне по време на готвене.

🔸Ако искате, затворете всяка чушка с отрязаното капаче или леко притиснете отвора с резен домат.

4. Приготвяне на соса:

🔸В малка тенджера загрейте 1 с.л. олио и добавете брашното. Запържете леко, докато стане златисто.

🔸Добавете доматения сок, водата и захарта. Разбъркайте добре, докато се сгъсти леко.

🔸Овкусете със сол и черен пипер.

5. Готвене:

🔸Подредете пълнените чушки в дълбока тава или глинен съд.

🔸Залейте ги с доматения сос. Ако сосът не покрива чушките до половината, добавете още малко вода.

🔸Покрийте с фолио или капак.

🔸Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50-60 минути.

🔸Махнете фолиото през последните 10-15 минути, за да се запекат красиво отгоре.

Сервиране:

Поднесете топли, с лъжица гъсто кисело мляко и поръсете с пресен магданоз. Добре вървят и с домашен хляб или питка. 😋

Тази рецепта носи онзи домашен, топъл вкус, който всички помним, съгласни ли сте? 🥰 Споделете тук и вашите изпитани рецепти за пълнени чушки с кайма и ориз! Обмяната на опит е полезна за всички.

Коментари