Пълнени чушки с кайма и ориз - автентична българска рецепта с богати вкусове и ароматен доматен сос.
Необходими продукти (За 6-8 порции):
За пълнените чушки:
8-10 средно големи червени или зелени чушки
500 г кайма (смес свинско и говеждо)
1 ч.ч. (200 г) ориз
1 голяма глава кромид лук, ситно нарязана
2 с. л. олио
1 морков, настърган (по желание, за повече сладост)
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. кимион (по желание)
Сол на вкус
2 с. л. ситно нарязан магданоз
За соса:
500 мл доматен сок или настъргани домати
1 с. л. брашно
1 с. л. олио
1 ч. л. захар (за балансиране на киселинността)
1 ч.ч. вода
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на чушките:
🔸Измийте чушките и отрежете капачетата (можете да ги използвате за "капачета" след пълнене).
🔸Почистете внимателно семките и жилките вътре. Посолете леко вътрешността.
2. Приготвяне на плънката:
🔸Загрейте олиото в тиган и задушете лука и моркова, докато омекнат.
🔸Добавете каймата и бъркайте, докато се раздроби добре и промени цвета си.
🔸Прибавете ориза и задушавайте още 2-3 минути, докато стане леко прозрачен.
🔸Овкусете със сол, червен пипер, черен пипер, чубрица и кимион.
🔸Свалете от котлона и добавете нарязания магданоз. Разбъркайте добре.
3. Пълнене на чушките:
🔸Напълнете всяка чушка с плънката, но не до горе, тъй като оризът ще набъбне по време на готвене.
🔸Ако искате, затворете всяка чушка с отрязаното капаче или леко притиснете отвора с резен домат.
4. Приготвяне на соса:
🔸В малка тенджера загрейте 1 с.л. олио и добавете брашното. Запържете леко, докато стане златисто.
🔸Добавете доматения сок, водата и захарта. Разбъркайте добре, докато се сгъсти леко.
🔸Овкусете със сол и черен пипер.
5. Готвене:
🔸Подредете пълнените чушки в дълбока тава или глинен съд.
🔸Залейте ги с доматения сос. Ако сосът не покрива чушките до половината, добавете още малко вода.
🔸Покрийте с фолио или капак.
🔸Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50-60 минути.
🔸Махнете фолиото през последните 10-15 минути, за да се запекат красиво отгоре.
Сервиране:
Поднесете топли, с лъжица гъсто кисело мляко и поръсете с пресен магданоз. Добре вървят и с домашен хляб или питка. 😋
Тази рецепта носи онзи домашен, топъл вкус, който всички помним, съгласни ли сте? 🥰 Споделете тук и вашите изпитани рецепти за пълнени чушки с кайма и ориз! Обмяната на опит е полезна за всички.

Коментари
Публикуване на коментар