Мед - бутикова селекция:

Ризото с пилешко


Ризото с пилешко - една от вечните италиански класики!

Необходими съставки (за 4 порции):

🔸300 г ориз „Арборио“ или „Карнароли“

🔸300 г пилешко филе (нарязано на кубчета)

🔸1 л пилешки бульон (горещ)

🔸1 малка глава лук (фино нарязан)

🔸2 скилидки чесън (ситно накълцани)

🔸150 мл сухо бяло вино

🔸50 г масло

🔸50 г настърган пармезан

🔸2 с. л. зехтин екстра върджин

🔸Сол и черен пипер на вкус

🔸1/2 ч. л. прясна мащерка (по желание)

🔸Пресен босилек за гарниране

Начин на приготвяне:

1️⃣ Подготовка на бульона – Загрейте пилешкия бульон в малка тенджера и го поддържайте топъл на слаб огън.

2️⃣ Запържване на пилето – В дълбок тиган загрейте 1 с. л. зехтин и 20 г масло. Запържете кубчетата пилешко месо до златисто (около 4-5 минути). Извадете месото и оставете настрана.

3️⃣ Запържване на основата – В същия тиган добавете останалия зехтин и запържете лука до прозрачност. Добавете чесъна и гответе още 30 секунди.

4️⃣ Добавяне на ориза – Сипете ориза и го запържете за 1-2 минути, като разбърквате постоянно, докато стане леко стъклен.

5️⃣ Деглазиране с вино – Налейте бялото вино и оставете да къкри, докато течността се изпари.

6️⃣ Готвене с бульон – Започнете да добавяте по 1 черпак горещ бульон, като разбърквате непрекъснато. Когато оризът поеме течността, добавете следващия черпак. Повтаряйте този процес около 18-20 минути, докато оризът стане кремообразен, но „ал денте“.

7️⃣ Добавяне на пилето – 5 минути преди края върнете пилето в тигана, разбъркайте и продължете с бульона.

8️⃣ Завършване на ризотото – Когато оризът е готов, махнете от огъня, добавете останалото масло, настъргания пармезан и мащерката. Разбъркайте добре и оставете да почине 2 минути.

9️⃣ Сервиране – Разпределете ризотото в чинии, поръсете с още пармезан и украсете с пресен босилек.

Buon appetito! 🙂

Коментари