Ризото с пилешко - една от вечните италиански класики!
Необходими съставки (за 4 порции):
🔸300 г ориз „Арборио“ или „Карнароли“
🔸300 г пилешко филе (нарязано на кубчета)
🔸1 л пилешки бульон (горещ)
🔸1 малка глава лук (фино нарязан)
🔸2 скилидки чесън (ситно накълцани)
🔸150 мл сухо бяло вино
🔸50 г масло
🔸50 г настърган пармезан
🔸2 с. л. зехтин екстра върджин
🔸Сол и черен пипер на вкус
🔸1/2 ч. л. прясна мащерка (по желание)
🔸Пресен босилек за гарниране
Начин на приготвяне:
1️⃣ Подготовка на бульона – Загрейте пилешкия бульон в малка тенджера и го поддържайте топъл на слаб огън.
2️⃣ Запържване на пилето – В дълбок тиган загрейте 1 с. л. зехтин и 20 г масло. Запържете кубчетата пилешко месо до златисто (около 4-5 минути). Извадете месото и оставете настрана.
3️⃣ Запържване на основата – В същия тиган добавете останалия зехтин и запържете лука до прозрачност. Добавете чесъна и гответе още 30 секунди.
4️⃣ Добавяне на ориза – Сипете ориза и го запържете за 1-2 минути, като разбърквате постоянно, докато стане леко стъклен.
5️⃣ Деглазиране с вино – Налейте бялото вино и оставете да къкри, докато течността се изпари.
6️⃣ Готвене с бульон – Започнете да добавяте по 1 черпак горещ бульон, като разбърквате непрекъснато. Когато оризът поеме течността, добавете следващия черпак. Повтаряйте този процес около 18-20 минути, докато оризът стане кремообразен, но „ал денте“.
7️⃣ Добавяне на пилето – 5 минути преди края върнете пилето в тигана, разбъркайте и продължете с бульона.
8️⃣ Завършване на ризотото – Когато оризът е готов, махнете от огъня, добавете останалото масло, настъргания пармезан и мащерката. Разбъркайте добре и оставете да почине 2 минути.
9️⃣ Сервиране – Разпределете ризотото в чинии, поръсете с още пармезан и украсете с пресен босилек.
Buon appetito! 🙂

Коментари
Публикуване на коментар