Салата с микс от зелени салати, авокадо, фета и нар - свежа идея за всяко меню!
Необходими съставки (за 2-3 порции):
Зелени салати (по избор):
2 чаши бейби спанак
1 чаша рукола
1 чаша маруля (или айсберг), нарязана
Зеленчуци и плодове:
1 авокадо (нарязано на резени)
1/2 чаша чери домати (разполовени)
3-4 репички (тънко нарязани)
1/3 чаша зърна от нар
Добавки:
1/4 чаша натрошено сирене фета
1/4 чаша орехи (леко запечени)
Шепа микро растения (по желание)
Дресинг:
3 супени лъжици зехтин (екстра върджин)
1 супена лъжица балсамова редукция (или балсамов оцет)
1 ч.л. мед (по желание)
1/2 ч.л. дижонска горчица
Сол и прясно млян черен пипер на вкус
1. Подготовка на съставките:
Измийте и подсушете зелените салати.
Нарежете авокадото на резени, чери доматите на половинки, а репичките на тънки кръгчета.
Извадете зърната от нар, ако използвате цял плод.
Запечете орехите в сух тиган за 2-3 минути, докато започнат да ухаят приятно и станат леко златисти на места.
2. Приготвяне на дресинга:
В малка купичка смесете зехтина, балсамовата редукция, меда и горчицата. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Овкусете със сол и черен пипер.
3. Сглобяване на салатата:
В голяма купа или върху плоска чиния поставете микс от зелените салати като основа.
Подредете чери доматите, резените авокадо и репичките отгоре.
Поръсете натрошената фета и зърната от нар равномерно.
Добавете запечените орехи и украсете с микрозелени растения за финален щрих.
4. Завършек:
Полейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране, за да запази свежестта си.
По желание, можете да добавите още няколко капки балсамова редукция като декорация.

Коментари
Публикуване на коментар