Мед - бутикова селекция:

Салата с микс от зелени салати, авокадо, фета и нар


Салата с микс от зелени салати, авокадо, фета и нар - свежа идея за всяко меню!

Необходими съставки (за 2-3 порции):

Зелени салати (по избор):

2 чаши бейби спанак

1 чаша рукола

1 чаша маруля (или айсберг), нарязана

Зеленчуци и плодове:

1 авокадо (нарязано на резени)

1/2 чаша чери домати (разполовени)

3-4 репички (тънко нарязани)

1/3 чаша зърна от нар

Добавки:

1/4 чаша натрошено сирене фета

1/4 чаша орехи (леко запечени)

Шепа микро растения (по желание)

Дресинг:

3 супени лъжици зехтин (екстра върджин)

1 супена лъжица балсамова редукция (или балсамов оцет)

1 ч.л. мед (по желание)

1/2 ч.л. дижонска горчица 

Сол и прясно млян черен пипер на вкус


1. Подготовка на съставките:

Измийте и подсушете зелените салати.

Нарежете авокадото на резени, чери доматите на половинки, а репичките на тънки кръгчета.

Извадете зърната от нар, ако използвате цял плод.

Запечете орехите в сух тиган за 2-3 минути, докато започнат да ухаят приятно и станат леко златисти на места.

2. Приготвяне на дресинга:

В малка купичка смесете зехтина, балсамовата редукция, меда и горчицата. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Овкусете със сол и черен пипер.

3. Сглобяване на салатата:

В голяма купа или върху плоска чиния поставете микс от зелените салати като основа.

Подредете чери доматите, резените авокадо и репичките отгоре.

Поръсете натрошената фета и зърната от нар равномерно.

Добавете запечените орехи и украсете с микрозелени растения за финален щрих.

4. Завършек:

Полейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране, за да запази свежестта си.

По желание, можете да добавите още няколко капки балсамова редукция като декорация.

Коментари