Мед - бутикова селекция:

Сарми с кисело зеле с плънка от ориз и кайма


Сарми с кисело зеле с плънка от ориз и кайма. Има ли по-популярна традиционна рецепта през зимните месеци в България? Е, конкуренцията не е малка, но сармите с кисело зеле със сигурност държат една от топ позициите. Вижте как може да си приготвите тази супер вкусотийка:

Необходими продукти:

(За около 20-25 сарми)

За плънката:

🔸500 г кайма (смес свинско и говеждо, но може и само свинско)

🔸1 ч.ч. (200 г) ориз

🔸1 глава кромид лук, ситно нарязан

🔸2 с. л. олио

🔸1 морков, настърган (по желание)

🔸1 ч. л. червен пипер

🔸1 ч. л. черен пипер

🔸1 ч. л. чубрица

🔸1/2 ч. л. кимион (по желание)

🔸Сол на вкус

🔸100 мл доматен сок (по желание)

За сармите:

🔸1 средно голяма кисела зелка

🔸50 мл олио

🔸1 ч. л. червен пипер

🔸500 мл зелев сок или вода

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на зелето:

✔️ Отделете листата на киселото зеле. Ако са много големи, разрежете ги на две, като премахнете дебелата жилка.

✔️ Запазете няколко листа, за да покриете дъното и горната част на тенджерата.

2. Приготвяне на плънката:

✔️ В тиган загрейте 2 с. л. олио и задушете нарязания лук и морков, докато омекнат.

✔️ Добавете ориза и разбъркайте за 1-2 минути, докато стане леко прозрачен.

✔️ Прибавете каймата и разбъркайте добре, докато се раздроби.

✔️ Овкусете със сол, червен и черен пипер, чубрица и кимион.

✔️ Добавете доматения сок (ако използвате) и оставете сместа да се готви за още 2-3 минути.

3. Завиване на сармите:

✔️ Вземете зелево листо и сложете 1 супена лъжица от плънката в единия му край.

✔️ Завийте плътно като плик – първо прегънете от двете страни, а след това навийте на руло.

✔️ Подредете сармите плътно една до друга в тенджера или глинен съд.

4. Готвене:

✔️ Покрийте сармите с останалите зелеви листа.

✔️ Смесете 500 мл зелев сок (или вода) с 1 ч.л. червен пипер и 50 мл олио. Залейте сармите.

✔️ Притиснете ги с чиния, за да не се развиват по време на готвенето.

✔️ Варете на слаб огън около 1.5-2 часа (ако използвате тенджера).

✔️ Ако печете в глинен съд, печете на 160°C за 2.5-3 часа.

Добър апетит! 😋

Коментари