Мед - бутикова селекция:

Шоколадов кекс с ганаш


Шоколадов кекс с ганаш. Шоколадова магия или просто кекс, който не се забравя...

Необходими продукти (за форма ~2.5 литра):

За кекса:

▪️250 г брашно

▪️60 г натурално какао (без захар)

▪️2 ч. л. бакпулвер

▪️1/2 ч. л. сода бикарбонат

▪️1/4 ч. л. сол

▪️200 г кафява захар

▪️100 г бяла захар

▪️180 мл олио (или разтопено масло)

▪️2 яйца

▪️200 мл айрян (или кисело мляко, разредено)

▪️120 мл горещо кафе (за подсилване на какаовия вкус)

▪️100 г черен шоколад, разтопен (мин. 60%)

За ганаша:

▪️200 г черен шоколад (60–70%)

▪️150 мл сладкарска сметана (мин. 30% масленост)

▪️1 ч. л. масло (по избор, за блясък)

Ако искате да си го приготвите у дома, надникнете в зоната на коментарите и ще намерите продължението на рецептата.

Начин на приготвяне:

✅ Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор). Намажете формата добре с масло и поръсете с какао.

✅ Пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.

✅ Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, айряна и разтопения шоколад. Накрая – горещото кафе.

✅ Смесете внимателно сухите и мокрите съставки. Изсипете в подготвената форма.

✅ Печете около 50–55 минути. Проверете нивото на изпичане с дървено шишче и ако не излезе сухо, удължете времето за печене с 5-7 минути.

✅ Охладете напълно преди поливането с глазурата.

✅ Ганаш: Загрейте сметаната почти до кипене, залейте начупения шоколад, оставете така 2 минути и разбъркайте до гладкост. По желание добавете 1 ч. л. масло за гланц.

✅ Полейте обилно кекса и оставете да се разтече естествено.

Да ви е сладко! 🥳


Коментари