Мед - бутикова селекция:

Шоколадово руло с крем Шантили


Шоколадово руло с крем Шантили. Сладко изкушение за сладки моменти у дома!

Необходими продукти:

За блата:

🔸4 яйца

🔸100 г захар

🔸80 г брашно

🔸20 г какао на прах

🔸1 ч. л. бакпулвер

🔸1 щипка сол

🔸1 ч. л. ванилов екстракт

За крем Шантили:

🔸250 мл сладкарска сметана (минимум 30% масленост)

🔸50 г пудра захар

🔸1 ч. л. ванилов екстракт

За декорацията:

🔸50 г черен шоколад (разтопен)

5-6 ягоди, разрязани на половинки

🔸10-12 малини

🔸10-12 боровинки

🔸Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на блата:

Загрейте фурната на 180°C и покрийте плитка правоъгълна тава (около 30×40 см) с хартия за печене.

Разбийте яйцата със захарта до пухкава и светла смес. Добавете ванилията.

Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта. Постепенно ги добавяйте към яйчената смес, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.

Разпределете тестото равномерно върху хартията за печене и печете за 10-12 минути.

След изпичане, обърнете блата върху чиста кърпа и внимателно го навийте на руло заедно с нея. Оставете да се охлади напълно.

2. Приготвяне на крема Шантили:

Разбийте студената сладкарска сметана с пудрата захар и ванилията, докато стане пухкав, но стабилен крем.

3. Сглобяване:

Развийте охладения блат и махнете кърпата. Намажете равномерно с крема Шантили.

Навийте внимателно рулото обратно, като го стегнете леко.

4. Декорация:

Разтопете черния шоколад на водна баня или в микровълнова фурна (на интервали от 15 секунди, като разбърквате).

Полейте рулото с шоколадов топинг.

Подредете ягодите, малините и боровинките красиво отгоре.

Поръсете с малко пудра захар за завършек.

Съвети за перфектен резултат:

✅ Навиване на блата: Важно е да го навиете, докато е топъл, за да не се напука.

✅ Сметаната трябва да е добре охладена, за да се разбие стабилно.

✅ Шоколадът не бива да е твърде горещ при наливането, за да не разтопи крема.

Да ви е сладко! 💗

Коментари